I går åpnet han «Hotell Grisegod» med en egen ferieleilighet oppå grisebingen for dem som ønsker å tilbringe et døgn i nærheten av grisene. I tillegg får feriegjestene være med på å melke kyr, ta imot kalver og ri hester. Slik gjøres en tradisjonell gård om til en opplevelse for turister som ikke er så godt kjent med landbruket.

Det var landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) som fikk æren av å åpne den nye ferieleiligheten. Han var full av lovord om det spennende prosjektet. Mangfold, kreativitet og lokal identitet er viktig for norsk landbruk, sa landbruksministeren. Og om grisehotellet ikke kan redde en hel næring, er det viktig å se nye muligheter.

Det gjelder ikke bare for landbruket. Nytenking og kreativitet trengs over alt i et samfunn som gjennomgår en stor omveltning. Den siste tida har Hamar Arbeiderblad kunnet fortelle om flere som våger å starte nye virksomheter, som tilfører lokalsamfunnet noe nytt. For kort tid siden fikk Hamar sentrum den nye butikken Vinyl&kaffe, som selger gamle vinylplater. Mottakelsen har vært positiv. Her har vi fått et tilbud som ikke finnes i dag, og som har vært etterspurt.

På Maxi skal Detelina Nenova utvide sin nystartede butikk, og satse enda større som skredder. Og i går åpnet Hamars første rene ølbutikk med 400 ølsorter. Heller ikke dette er et tilbud som finnes fra før. Viljen til å gå nye veier og prøve ut nisjer som ingen andre allerede har etablert seg i, er det disse gründerne prøver på. Til sammen oppfyller disse tre virksomhetene nettopp de kravene som landbruksministeren stiller til landbruket.

Den unike opplevelsen, enten det er innenfor gårdsdrift eller på kombinert vinylbutikk og kafé, er det stadig flere leter etter. Det er også den type virksomheter vi trenger flere av på Hedmarken. Drømmen om å skape seg en spennende og annerledes arbeidshverdag er ofte en viktig drivkraft for å satse. Så blir det spennende å følge med og å se om de lykkes.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00