Vi gir noen svært få mennesker retten til å utforme lover, fordele fellesgodene i form av offentlige tjenester og bestemme hvor mye skatt vi skal betale.

Hele vårt representative demokrati er bygget opp rundt denne modellen. Gjennom stemmeseddelen avgjør vi hvem vi har tillit til. Vi overleverer myndigheten til å ta store avgjørelser som griper inn i enkeltmenneskers liv til noen få, på vegne av de mange. Da skulle det også bare mangle at vi ikke fulgte med på hvordan disse folkevalgte forvalter den tilliten de har fått, enten de sitter på Stortinget eller i et kommunestyre.

Mens politikerne har fått tildelt retten til å styre samfunnet, er medias rolle å forsøke å avdekke hvordan de gjør jobben sin. Det er selvsagt mange ulike parametre som kan brukes. Holder de løftene de gikk til valg på, eller svikter de politikken sin når de har fått makt? Bruker de talerstolen, har de en aktiv rolle i samfunnsdebatten, og har de kontakt med velgerne i viktige politiske saker? Eller nøyer de seg med å avgi stemme når sakene er oppe til behandling?

Hamar Arbeiderblad undersøkte nylig hvilke kommunestyrerepresentanter som har flest forfall til kommunestyremøtene, og hvem som «alltid» møter. Det er et enkelt, men likevel ganske vesentlig avsjekkspunkt i forhold til om du er tilliten verdig som folkevalgt. Er du fraværende på mange av kommunestyremøtene har du ikke gjort det som må være et minimum for å representere de som har valgt deg.

Nora Mageli (Ap) er fraværende på nesten annethvert møte. Mona Ophus Østvang og Jørgen Rogne, begge fra BBL nesten hvert tredje møte. Velgerne har grunn til å spørre seg om de har fortjent tilliten. Å være folkevalgt er slett ingen privatsak. Vil man representere velgerne må man regne med at både mediene og velgerne følger med på hva du gjør.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.