Nyheten om at Elin Jensen ikke lenger skal stå i kiosken sin og selge pølser, har slått ned som en bombe i Hamar. I 29 år har hun stått der trofast dag ut og dag inn, og servert det som er anerkjent som byens ubestridt beste pølser. Ingen over, ingen ved siden.

Hamarsingene kan beroliges. Brygga kiosk vil leve videre. Det skal legges nytt gulv og kiosken skal få et etterlengtet malingsstrøk, før nye krefter tar over. Men her er vi ved kjernen av saken. Det blir ikke helt det samme når det ikke er Elin som står der og slår av en prat med sultne pølsekjøpere. Slik kjenner hun «hele byen».

For en tid tilbake spurte vi her i Hamar Arbeiderblad hva som er Hamars sjel? Noe av svaret er folk som Elin Jensen, som gjennom sine nærmere tre tiår på brygga har blitt en institusjon i byens dagligliv. Mennesker som Elin får muligheten til å gjøre en forskjell i en by på Hamars størrelse. I de store byene finner du ingen som «kjenner alle», et besøk på Brygga kiosk er en opplevelse som karakteriserer noe av det mest unike ved Hamar.

Det finnes flere som Elin Jensen. Veldig mange har satt pris på den lune replikken til Bjørg og Solveig som står dag etter dag, kveld etter kveld, på Irishman pub. De kjenner mange av oss godt, også når vi har fått et glass for mye. La oss ta med Nina Koteng med sin butikk Lille Lone. Til Hamar kommer folk fra hele landet fordi «Nina er Nina». Hun viser en helt spesiell interesse og omsorg for kunden. og er samtidig en enorm kraft for å skape et levende sentrum. Det er også hele Hamars skomaker, Marit Maurud. Og skal Hamar ha sin sjel i behold må vel byen ha en ekte skomaker?

Disse damene har stått lenge på sin post. Fra sine svært ulike utkikkspunkter ønsker de folk velkommen til byen, og byr på noe ekte. De gir oss følelsen av at når alt annet forandrer seg er de fortsatt der, uberørt av samfunnets kaos. Stabilitet og trygghet er viktig for at Hamars sjel ikke skal forsvinne. Det er derfor så mange lurer på hva som skjer med byen når Elin Jensen ikke selger pølser lenger.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00