Det er drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs i 1995 som nå skal etterforskes på nytt. Som kjent ble fetteren til drapsofferet dømt for drapet i tingretten. Han ble der etter frikjent i lagmannsretten, men likevel dømt til å betale erstatning til foreldrene.

Drapet på Birgitte Tengs rystet hele lokalsamfunnet på Karmøy. Det involverte to familier, og engasjerte en hel nasjon. Den frikjente fetteren har senere måtte flytte til utlandet for å få seg jobb. I disse dager kan tv-seerne se sesong to av TV-serien «Frikjent», som tar utgangspunkt i de bitre følelsene i lokalsamfunnet etter drapet og de to rettssakene.

Det er altså mange mennesker som vil få fred hvis saken blir oppklart. Men en gjenopptakelse i seg selv vil ikke nødvendigvis gi en oppklaring. 21 år etterpå er det enda vanskeligere å avhøre vitner og finne nye spor. Det viktigste er at politiet nå mener at det er grunnlag for ny etterforsking fordi utviklingen har gitt langt bedre muligheter til å analysere tekniske funn.

Cold case har dessuten allerede brakt saken et stykke videre ved å avgjøre at politiet skal se bort fra fetterens tilståelse som ble avgitt under et avhør hvor det ble tatt i bruk uakseptable avhørsmetoder. Muligheten til å se en sak med friske øyne kan gi etterforskingen en ny retning. Fetteren har fått en beklagelse fra politiet. Etter mange år er det alene en liten oppreisning.

Man kan spørre seg om det er verdt å bruke store ressurser på å gjenåpne gamle saker, når det hele tiden ropes etter mer ressurser fra politiet for å etterforske og oppklare dagens kriminalitet. Drap er en av de alvorligste forbrytelser som begås. Et menneske dør, og vil aldri være blant oss mer. Rettssamfunnets respekt for menneskelivet tilsier at et drap ikke kan legges til side som en uoppklart sak. Derfor imøteser vi de resultatene Cold case-enheten forhåpentligvis kan komme opp med i en kriminalsak som nasjonen aldri helt har glemt.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00