Så er katta ute av sekken. Etter lang tids leting har By- og bygdelista i Hamar (BBL) vendt seg til tidligere ordfører Einar Busterud. Valgkomiteen mener deres gamle ledestjerne er den rette til å fronte den uavhengige lista foran kommunevalget i 2015. Vi tror det er et riktig valg. BBL har ikke klart overgangen til opposisjon, og har heller ikke funnet den nye frontfiguren som kan ta BBL videre. Der BBL nå befinner seg, er antakelig Einar Busterud den eneste som kan utfordre Arbeiderpartiet om ordførermakten.

Leder for Ap, Thomas Langeland Jørgensen, peker på at dette viser hvor svakt BBL står. Det er «den pensjonerte ordføreren» som må hentes fram. Ap-lederen antyder også at BBL mangler et tydelig politisk program. Langeland Jørgensen har utvilsomt rett i at dette er BBLs svake punkter. Men det sier også noe om svakhetene hos hans eget parti. Hamar Arbeiderparti burde i kraft av organisatorisk styrke feid BBL av banen etter snart tre år ved makten. Meningsmålingene viser imidlertid at det slett ikke er gitt at partiet beholder makten etter valget i 2015.

Det er hevet over tvil at Einar Busteruds posisjon i Hamar-politikken fortsatt er slik at han representerer en utfordring for det sittende flertallet. Det tror vi nok erkjennes langt inn i Arbeiderpartiet også, selv om Thomas Langeland Jørgensen naturlig nok utad ønsker å minimalisere Busterud som en konkurrent av betydning. Derfor vil det være knyttet stor spenning til om den tidligere ordføreren velger å stille til valg igjen.

Interessant er det også at varaordfører Geir Byberg (KrF) signaliserer at fortsatt partnerskap med Ap ikke er gitt. Han er nok ikke alene om å ville posisjonere seg, slik at veien ligger åpen for flere ulike samarbeidskonstellasjoner når valgresultatet foreligger. Skulle Einar Busterud velge å takke nei til valgkomiteen, blir det vanskelig for BBL å overleve. Det vet nok den tidligere ordføreren også. Nettopp derfor tror vi at han velger å stille til valg enda en gang.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.