Flere enn to millioner reisende for Hedmark Trafikk i fjor. Nesten ti prosent flere reisende, noe som utgjør 147.000 flere busspassasjerer. Det er en virkelig gladsak både for Hedmark Trafikk og fylkets samferdselsmyndighet. Men først og fremst er det en god nyhet for oss alle, fordi det bra for miljøet og bra for sikkerheten på veiene.

Det er godt gjort å vinne konkurransen med bilen i det som er landets mest spredtbygde fylke. Samferdsel er et utfordrende politisk område når avstandene er store, og det er mange steder med få innbyggere som kan utgjøre et trafikkgrunnlag for transportselskapene som også skal forsøke å tjene penger.

Når målsettingen er tre prosent og man ender på ti, er det klart at det er prioritert riktig. Det har vært satset både på bybussene og nye langdistansebusser. Internett på bussen gjør det mer attraktivt å kjøre kollektivt framfor egen bil. Det er viktig å investere i passasjerenes komfort. Mange vil synes at det er behagelig å sitte i egen bil. Når busstilbudet gjør at du slipper å kjøre selv, og samtidig kan ta en jobbøkt på reisen blir valget vanskeligere. Da kan plutselig bussen bli vel så bra som ens egen privatbil.

Bybuss 3 mellom Hamar og Brumunddal er en av årsakene til suksessen, men ikke bare fordi det er en strekning mange reiser på. Med hyppige avganger og en rute som har minimalt med omveier vil bussen lettere konkurrere med bilen. Opplevelsen av at «det går alltid en buss», er en viktig faktor for å øke antall reisende. Så ser vi da også at ungdom velger buss, når det gir dem nødvendig fleksibilitet. Da etableres vanen med å reise kollektivt tidlig i livet.

Det er bybussene i Hamar som er trafikkvinnere. Det er i seg selv veldig bra. Bussen skal ikke bare være et nødvendig transportmiddel for den som bor langt unna, og kanskje ikke har egen bil. Bussen skal være det beste transportmiddelet der hvor det bor mange mennesker som skal forflytte seg raskt. Først da kan kollektivtransporten for alvor utkonkurrere bilen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00