Skal du på teater denne uka? Som vi kunne fortelle på gårsdagens kultursider i Hamar Arbeiderblad spilles hele ti forskjellige forestillinger i Brumunddal, Hamar og Stange fram til søndag. Det gir et bredt og imponerende tilbud av lokale alternativer, for den som ønsker en scenekunstopplevelse.

Blant aktørene som går på scenen er fire amatørteatergrupper, to revygrupper, ett dokketeater og et dansekompani, samt hele Hempa skole. Men til tross for variasjonene og ulikhetene, både i erfaring og sceneuttrykk, kan man følge en gjennomgående rød tråd av kunstnerisk engasjement. Fra ungene i kulturskolen, via de voksne humoristene i Væillsetrevyen, til de profesjonelle danserne som har sin turnépremière på Teater Innlandet. Kulturlivets plass som arena for personlig utvikling må ikke undervurderes. Gjennom samspill og øving læres både tekstformidling, kroppsbeherskelse, innlevelse, selvforståelse, sosiale koder. Man får utløp for uttrykksbehov og styrker sin egen formidlingsevne. En hel produksjon består av utallige funksjoner som skal trekke i samme retning. Premièrenerver og lampefeber må holdes i sjakk. Bak, rundt og på scenen skal puslespillbrikkene falle på plass. Alle har sin rolle, alle er viktige for helheten.

I Stange har for eksempel 22 ungdommer fra 13 til 18 år kastet seg ut i Shakespeares «En midtsommernattsdrøm». Siden august har ungdomsteateret øvd fem timer i uka, og i kveld kan du dra til Tingvold og oppleve hvordan de har vokst på utfordringen. Premien er den følelsen man sitter igjen med som kollektiv gruppe når applausen kommer.

Vi er vant til at ishockey og fotball får mye oppmerksomhet. Men når det til tider ser ut som kulturen kommer i skyggen på grunn av forkjærligheten for sport i vårt distrikt, da skal vi huske at det ikke mangler muligheter eller kvalitet i kulturlivet. Verken for dem som heller vil være utøvere på en scene, eller foretrekker å være publikum i teatersalen, framfor i en idrettshall.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00