Snarere tvert imot. Partileder Trine Skei Grande gikk med brask og bram ut i VG rett før helgen, og lovte at hun og Venstre vil felle Erna Solbergs regjering etter valget. Vel å merke en regjering Venstre selv har brakt til makten gjennom den borgerlige samarbeidsavtalen.

Venstres leder drømmer om en blågrønn regjering bestående av Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Men med den fallende oppslutningen de borgerlige partiene over lengre tid har hatt på meningsmålingene, er dette en illusjon. Et borgerlig flertall er nødt til å inkludere Frp. Siv Jensens mantra er som kjent at Frp ikke støtter en regjering partiet ikke er en del av.

Grande måtte i ettertid moderere utspillet sitt. Men hun fastholder at målet er en blågrønn regjering. Dermed er ikke Venstre lenger en garantist for borgerlig styre, slik partiet var før valget i 2013. Så er spørsmålet om noen kommer til å være interessert i å samarbeide med Trine Skei Grande når valgresultatet foreligger. Meningsmålingene viser at Venstre vipper rundt sperregrensa faretruende ofte. Havner partiet under fire prosent blir det fort bare to Venstre-representanter på Stortinget.

Når vi i tillegg ser at KrF og Knut Arild Hareide også er en usikker framtidig samarbeidspartner, kan vi trygt si at det borgerlige samarbeidsprosjektet er i full oppløsning. Det er vanskelig å se for seg at Venstre og KrF vil ønske en ny fireårsperiode i allianse med Fremskrittspartiet.

Samtidig er det uklart hva som er alternativet. Trygve Slagsvold Vedum har tydelig erklært at Senterpartiet ønsker å sitte i regjering med Ap. Men det kan bli nødvendig å ha med enten SV eller KrF for å få flertall. Hva slags politikk vil en Ap-regjering med de to sentrumspartiene føre? Denne fireårsperioden har vist velgerne svakheten når en samarbeidsavtale må til for å sikre flertall. Når den politiske konstellasjonen favner for bredt, blir det lett uenighetene som får dominere. Det er en lærdom Ap også bør ta med seg.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00