Forhandlingene om nytt statsbudsjett har gått fullstendig i stå. Etter en uke måtte partienes forhandlingsutvalg avslutte samtalene uten at de hadde kommet til enighet. Nå er det de parlamentariske lederne som skal forsøke å forene de fire borgerlige partiene. Hittil har signalene fra Venstre og Kristelig Folkeparti vært så negative at vi spør oss om regjeringen klarer å få dette i land.

Den gode stemningen det var mellom de fire partiene da den borgerlige samarbeidserklæringen ble presentert, er helt borte. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Dette budsjettet har en tydelig profil, det legges først og fremst vekt på å gi skattelette til de som allerede har mest. Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) burde vite at dette er umulig å svelge for deres samarbeidspartnere i sentrum.Krisen i forhandlingene illustrerer hvor stor avstanden er mellom Fremskrittspartiet og mellompartiene. Venstre ønsker økt miljøfokus og vil ha høyere bilavgift og bensinavgift, mens Frp egentlig vil avvikle avgiftene for bilistene. Frp vil ta fra de uføretrygdete, mens KrF har en sosial profil som tilsier at man skal ivareta de svakeste i samfunnet.Partibarometrene viser at velgerne flykter fra Høyre og Frp, mens Arbeiderpartiet kan notere seg for rekordmålinger på over 40 prosent. Det er all grunn til å tro at dette vil jevne seg ut etter hvert. Men et budsjett bør regjeringen få plass så raskt mulig. Nå er det borgerlige samarbeidet i fare.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.