I fredagens statsråd la Høyre/Frp-regjeringen fram forslag om å endre alkoholloven. Det går ut på at de som produserer drikkevarer med mellom 4,7 og 22 prosent alkohol skal få tilby produktene fra eget gårdsutsalg. Forslaget kan bli vedtatt i Stortinget allerede før sommeren.

For gårdeierne det gjelder, er dette selvfølgelig en god nyhet. Isolert sett gir det bønder og lokalprodusenter av for eksempel eplesider og selvbrygget øl en nærings- og inntektsmulighet ut over det å gi smaksprøver på sine kortreiste produkter. Det kan bidra til å gjøre dem attraktive for besøkende og turister at de faktisk får selge sine varer, slik italienske vinbønder gjør. Og vi tror ikke det automatisk kommer til å bli et rush av kunder på fredag ettermiddag til gårdsbrukene rundt omkring, av folk som skal handle alkohol til helga.

Likevel er det liten tvil om at regjeringens forslag er en form for «snikliberalisering», slik generalsekretær i organisasjonen Actis, Mina Gerhardsen sier til avisa Vårt Land. Organisasjonen på rusfeltet mener regjeringen svekker Vinmonopolets framtid. Og det er grunn til å merke seg at alkoholpolitikken dreies vekk fra folkehelseperspektivet og over mot at næringspolitikken får veie tyngst. Helsedirektoratet har da også advart regjeringen om frykt for økt omsetning av alkohol ved dette forslaget. Åpningen for gårdsutsalg kommer også i tillegg til liberaliseringen regjeringen allerede har vedtatt sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti, ved å holde polene åpne nyttårsaften og andre lignende dager. I tillegg har de utvidet taxfree-kvoten, hvilket har medført økt salg ved flyplassene, på bekostning av Vinmonopolet.

Regjeringen er ventet å få støtte fra både Venstre og Senterpartiet, som begge i flere år har ønsket en ordning med gårdssalg. Sps Lars Peder Brekk talte varmt for saken da han var landbruksminister. Vi ser også absolutt fordelene for bøndene ved å gi dem rett til å selge egenproduserte varer. Det kan trekke folk til landbruksnæringa og gi nye inntektsmuligheter. Blir det vedtatt, må det likevel være med åpne øyne; regjeringens alkoholpolitikk vil på sikt undergrave Vinmonopolet som institusjon.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00