Blant de aller første som gratulerte USAs nye president Donald Trump, var den nederlandske innvandringsmotstanderen Geerts Wilders og hans franske motstykke Marine Le Pen. Begge understreket Trumps utsagn om at han vil ta Amerika tilbake. Det er ingen tvil om hvilke politiske krefter som jublet høyest da det sensasjonelle valgresultatet var et faktum.

Det var en massiv støtte fra den hvite befolkningen i USA som gjorde det mulig. Det var det hvite Amerika som gjorde alle spådommer til skamme. Det var nesten ingen som trodde Donald Trump kunne bli republikanernes presidentkandidat, langt mindre president, da han lanserte sitt kandidatur for et drøyt år siden. Milliardæren ble latterliggjort i politiske kretser, og sett på som drømmemotstanderen til Hillary Clinton. Men sinnet og frustrasjonen over at USA beveger seg i feil retning ble undervurdert av både kommentatorer og politiske motstandere.

Mens børsene raste forsøkte Donald Trump å mane til forsoning og fellesskap. Han lovte å være en president for alle amerikanere, og gratulerte Hillary Clinton med en god valgkamp. Det var en langt mer ydmyk Donald Trump enn den bøllete figuren vi har sett i intervjuer og tv-debatter de siste månedene.

Det store spørsmålet nå er jo hvordan Trump vil håndtere sin nye rolle. Seierstalen tyder på at han vil starte forsiktig. Trump vil måtte forholde seg til byråkratiet som omgir presidenten. Han kan bremses av Senatet og Kongressen. Selv om demokratene har mistet flertallet i begge hus, er det betydelig skepsis til Trump også hos republikanerne

Vi bør altså vente med å konkludere før vi har sett hvordan Donald Trump tar sine første skritt i rollen som president i USA. Nå får vi se hvordan det går med en bølle uten politisk erfaring i verdens mektigste jobb, skrev Aftenpostens Frank Rossavik i går. Det kan absolutt bli fire svært interessante år.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.