Det er klare tegn til en nedkjøling av boligmarkedet. Statistikk som ble lagt fram i forrige uke av eiendomsmeglernes bransjeorganisasjon, Eiendom Norge, viser at boligprisene i april sto stille. I Oslo økte de med 0,6 prosent. Det er likevel en svært moderat prisvekst når vi sammenligner med den nesten eksplosive utviklingen det siste året. Fra februar 2016 til februar i år økte Oslo-prisene med 24 prosent.

Meglere Dagens Næringsliv har snakket med forteller at salgssituasjonen nå er mer tilbake til det normale. Det er ikke lenger forsøk på å kuppe budrunder ved å gi inn bud før visning. Det må ofte flere visninger til for å få solgt boligen, og salgssum ender oftere på prisantydning.

Dette er en positiv utvikling, og et resultat av de innstramminger som myndighetene har gjennomført. Vi har vært skeptiske til et økt egenkapitalkrav for unge førstegangskjøpere. Men meglerne forteller at det særlig er regelen om at man ikke kan låne mer enn fem ganger inntekten som bremser prisveksten. Dessuten er økt egenkapitalkrav for kjøp av bolig nummer et effektivt middel mot dem som spekulerer i boligkjøp som investering.

Mange har fryktet at det norske boligmarkedet skulle rammes av et stort fall, slik vi så på slutten av 1980-tallet. Den siste prisstatistikken tyder på at vi kanskje får en myk landing. Det er en god nyhet for alle som sitter med store boliglån. Med et fortsatt lavt rentenivå har vi dessuten alle muligheter til å betale ned boliggjelden vår raskere enn ellers.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00