Drepte mennesker, barn på bårer med voldsomme skader, barn i dyp redsel, mennesker som leter etter sine kjære i ruinene, ødelagte bygninger. Alt sammen et resultat av den intense bombingen som Israel nå gjennomfører på Gaza-stripen. Det er en menneskelig tragedie av dimensjoner. Sivilbefolkningen som står midt oppe i disse lidelsene, opplever en dramatikk og en sorg som vi knapt kan forestille oss.

Det siste anslaget tyder på at flere enn 400 palestinere er drept og minst 1.200 såret, som et resultat av krigshandlingene. Vi vil gjenta at Israel må bære det tunge ansvaret for at så mange menneskeliv går tapt. Vi vil ikke forsvare rakettangrepene til Hamas, men det er et faktum at disse rakettene ikke tilnærmelsesvis rammer sivile med en slik tyngde som Israel gjør nå.

På bakgrunn av kamphandlingene har vi hatt en debatt om det var riktig av rådmannen i Hamar, Martin Kulild å besøke Hamars vennskapsby i Israel. Kulild har forsvart besøket med at man ikke oppnår noe ved å bryte kontakten med Karmiel. I stedet tror han en slik kontakt kanskje kan føre til at det blir enklere å komme inn i Khan Younis. Så langt har vi ikke sett noen resultater av dette, men akkurat nå er det knapt noen som kommer inn på Gaza-stripen.

Men akkurat nå trenger innbyggerne på Gaza-stripen sine venner mer enn noen gang. Hamar kan selvsagt ikke påvirke Midtøsten-konflikten på noen måte. Som alle andre er vi dessverre passive tilskuere til de fryktelige hendelsene som nå utspiller seg. Men på et eller annet tidspunkt vil bombingen og kampene være over. Da vil en vennskapsby som Hamar kunne bidra med gjenoppbygging og humanitær bistand. Vi vil oppfordre alle som ønsker å vise at vi tar vår vennskapsrolle alvorlig, om å se hvilke muligheter som ligger her. Vi utfordrer spesielt Midtøsten-komiteen i Hamar, Geir Byberg og rådmann Kulild. Da får vi et virkelig bredt engasjement.

Les også
NYHET

DIREKTE: Følg konflikten på Gazastripen her!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.