Drepte mennesker, barn på bårer med voldsomme skader, barn i dyp redsel, mennesker som leter etter sine kjære i ruinene, ødelagte bygninger. Alt sammen et resultat av den intense bombingen som Israel nå gjennomfører på Gaza-stripen. Det er en menneskelig tragedie av dimensjoner. Sivilbefolkningen som står midt oppe i disse lidelsene, opplever en dramatikk og en sorg som vi knapt kan forestille oss.

Det siste anslaget tyder på at flere enn 400 palestinere er drept og minst 1.200 såret, som et resultat av krigshandlingene. Vi vil gjenta at Israel må bære det tunge ansvaret for at så mange menneskeliv går tapt. Vi vil ikke forsvare rakettangrepene til Hamas, men det er et faktum at disse rakettene ikke tilnærmelsesvis rammer sivile med en slik tyngde som Israel gjør nå.

På bakgrunn av kamphandlingene har vi hatt en debatt om det var riktig av rådmannen i Hamar, Martin Kulild å besøke Hamars vennskapsby i Israel. Kulild har forsvart besøket med at man ikke oppnår noe ved å bryte kontakten med Karmiel. I stedet tror han en slik kontakt kanskje kan føre til at det blir enklere å komme inn i Khan Younis. Så langt har vi ikke sett noen resultater av dette, men akkurat nå er det knapt noen som kommer inn på Gaza-stripen.

Men akkurat nå trenger innbyggerne på Gaza-stripen sine venner mer enn noen gang. Hamar kan selvsagt ikke påvirke Midtøsten-konflikten på noen måte. Som alle andre er vi dessverre passive tilskuere til de fryktelige hendelsene som nå utspiller seg. Men på et eller annet tidspunkt vil bombingen og kampene være over. Da vil en vennskapsby som Hamar kunne bidra med gjenoppbygging og humanitær bistand. Vi vil oppfordre alle som ønsker å vise at vi tar vår vennskapsrolle alvorlig, om å se hvilke muligheter som ligger her. Vi utfordrer spesielt Midtøsten-komiteen i Hamar, Geir Byberg og rådmann Kulild. Da får vi et virkelig bredt engasjement.

Les også
NYHET

DIREKTE: Følg konflikten på Gazastripen her!

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00