Løten må bestå som egen kommune! Det var det første Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedums sa under landbruksdebatten i Løten. Langt unna det som var valgmøtets tema, men hvilken rolle spiller det når man på så enkelt vis kan fiske stemmer?

Nå står ikke nedleggelse av Løten kommune på den politiske dagsordenen. Til det er Løten fortsatt for stor til at den har kniven på strupen. Det forhindrer likevel ikke Vedum i å bruke relativt billige retoriske poeng for å få oppmerksomheten hos publikum.

Vi synes Trygve Slagsvold Vedum tar for lett på små kommuners utfordring med å kunne tilby sine innbyggere et akseptabelt tjenestetilbud. Til tross for at kommunereformen nå er avsluttet, klarer ikke Sp-lederen å motstå fristelsen til å gjøre dette til valgflesk i valgkampens sluttfase.

Vi minner om at kommunereformen bare endte med 15 tvangssammenslåtte kommuner. En gjennomgang Aftenposten har foretatt viser at bare to av de 15 kommunene i dag vil ta imot tilbudet om reversering, slik Senterpartiet og Ap har lovet. Endringer av kommunegrenser vil alltid skape konflikter og uro, men det åpner også for nye muligheter. Mens de sammenslåtte kommunene er i ferd med å bevege seg framover i prosessen, står Sp-lederen på stedet hvil med sitt enkle budskap. Vi synes det kler Vedum dårlig når han i en så viktig nasjonal sak som kommunestrukturen nærmest abdiserer som nasjonal politiker.

I kjølvannet av kommunereformen får vi nå oppsigelser av interkommunale samarbeidsavtaler. Det er verdt å merke seg den nye storkommunen Ålesund, som nå kvitter seg med avtalene med småkommunene som sa nei til å være med i fusjonsprosessen. Dette er en naturlig konsekvens av at større kommuner står godt på egne bein. De interkommunale avtalene er samtidig livsnødvendige for småkommuner som ikke klarer seg selv. Til sjuende og sist må både små kommuner og Sp-lederen ta innover seg at prisen for å stå alene kan bli for høy.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.