Senterpartiets store framgang har tydeligvis skapt panikk i landets største parti. Nå er det Trygve Slagsvold Vedum som får lov til å sette dagsorden i valgkampen.

Populisme er en av merkelappene politiske motstandere har forsøkt å klistre på Vedum etter at distriktsopprøret ikke ser ut til å gi seg. Mye kan sies om den politiske plattformen til Senterpartiet, men populisme er det ikke. Lite har endret seg, fortsatt handler det om å opprettholde utkantene, styrke landbruket og et krystallklart nei til EU og EØS.

Billigere bensin på bygda synes vi derimot smaker av populisme. I en tid hvor en av de store globale utfordringene er å få ned drivstofforbruket, lanserer Ap et forslag som vil gi rabatt på bensin og diesel. Det klinger dårlig i ørene til alle som er opptatt av miljøet. Og hvordan skal det praktiseres? Hvor dårlig skal kollektivtilbudet være før det gis bensinrabatt?

Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen sier hun frykter den voldsomme sentraliseringen vi ser i Norge. Den samme ordfører som har lagt ned halvparten av grendeskolene i sin kommune, brukt store ressurser på å utvikle bysentrum i Moelv og Brumunddal med betydelig boligbygging i byene. Den politiske ledelsen i Ringsaker står bak et stort sentraliseringsprosjekt for å skape byer. Og bra er det. Hvor hadde Ringsaker vært i dag uten disse viktige sentraliseringsgrepene?

Skal Arbeiderpartiet komme seg ut av Senterpartiets skygge i denne valgkampen, må partiledelsen sørge for at debatten i større grad handler om hva de to regjeringsalternativene står for. Ap må bringe sine egne verdispørsmål inn i debatten. I Hedmark er både regjeringens rovdyrpolitikk, og mangelen på en forpliktende satsing på jernbane i Nasjonal transportplan viktige saker hvor det går an å angripe regjeringen. Billig bensin på bygda er derimot et forslag som gjør at Senterpartiet kan fortsette å være premissleverandør i valgkampen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.