Den tragiske bilulykken i Hernes på riksveg 3 utenfor Elverum krevde tre liv. Tre unge mennesker mistet livet da bilen som hadde høy fart kolliderte med en elg. Ulykken har gjort stort inntrykk på oss alle, fordi det oppleves som så meningsløst når ungdom med livet foran seg brått blir revet bort.

Siden ulykken 3. juli har politiet etterforsket saken for fullt. Etterforskingen har vist at to av de omkomne ungdommene satt i bilen uten bilbelte. En stor, nasjonal undersøkelse som ble utført i 2013 viste at nesten halvparten av dem som omkom i trafikkulykker ikke brukte bilbelte.

Med all den kunnskapen vi i dag har om betydningen av å bruke bilbelte, er det nesten ufattelig at så mange ikke bruker det påbudte bilbeltet. Statistikken taler sitt tydelige språk. Det er hevet over tvil at mange ville ha reddet livet hvis de hadde brukt belte. Om dette gjelder den tragiske ulykken i Hernes vil vi aldri få svaret på. Men det er tankevekkende at Trygg Trafikk oppgir manglende bruk av bilbelte som en av fire hovedårsaker til at unge bilførere mellom 15 og 24 år mister livet i trafikken.

Kampanjene for bruk av bilbelte har vært utallige, og pågått i mange år. De visuelle presentasjonene av hva som skjer i et sammenstøt hvor det ikke brukes belte, har vært svært overbevisende. Noe stort offer kan det heller ikke være å ta på seg beltet. Ulykken i Hernes bør stå som en kraftig påminnelse til all ungdom om at bilbelte må være en absolutt forutsetning for å sitte i en kjørende bil.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00