Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener at trusselvurderingen han har gjort tilsier videre bevæpning fram til 20. august. Dette står i sterk kontrast til det synet Stortinget har på spørsmålet om Norge skal ha et bevæpnet politi eller ikke. Svaret er klart: Som hovedregel skal politiet i Norge være ubevæpnet.

Like fullt er det nå slik at vi har hatt generell bevæpning av politiet siden november i fjor. Da ga justisminister Anundsen klarsignal for midlertidig bevæpning i fire uker. Siden har han forlenget dette flere ganger. Når saken kommer opp igjen vil vi altså ha hatt midlertidig bevæpning i snart et år. Vi synes det er svært beklagelig at et så vesentlig samfunnsspørsmål gang på gang avgjøres av en enkelt statsråd.

Når varigheten av den midlertidige bevæpningen går over så lang tid, er det grunn til å spørre om dette er Fremskrittspartiets strategi for å få et bevæpnet politi. Mistanken er ikke ubegrunnet. Frp er det eneste partiet på Stortinget som vil ha generell bevæpning. Nå sitter partiet med justisministeren, og sørger gang på gang for å bevæpne politiet uten at Stortinget får si sin mening. Er det et forsøk på å snikinnføre partiets politikk i mangel av flertall på Stortinget?

Hvis justisminister Anundsen mener det faktisk er påkrevet med en generell bevæpning av politiet, forventer vi at han tar denne saken opp i Stortinget. Han må da også presentere grunnlaget for en slik endring, slik at vi alle kan ta stilling til de nye argumentene. Slik det er nå forlenger justisministeren bevæpningstiden ut fra de trusselrapporter han får, uten at informasjonen blir kjent for Stortinget.

Fra før er det framlagt forskning som viser at det ikke på noen måte er gitt at bevæpning gir et tryggere samfunn. Tanken om et ubevæpnet politi står sterkt både i Stortinget og i befolkningen. Det er ikke alene opp til justisministeren å innføre bevæpning av politiet, uten at han har Stortingets flertall i ryggen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.