Selv om det bare er halvannen uke siden spillet offisielt ble lansert i Norge, har det allerede fått både unger, ungdom og voksne til å ta beina fatt og løpe gatelangs med telefonen for å «fange» så mange figurer som mulig. Mye er allerede sagt og skrevet om ungdom som brått forlater kjellerstua, ikke bare til fordel for å oppholde seg timevis i friluft, men også gå kilometervis for å kapre poeng og nå nye nivåer i det populære spillet.

Det er sjelden kost at mobilen får «gamere» og datanerder opp av sofaen for å bevege kroppen. Det er en trend mange av oss kan ha godt av. Sosialt er det også, det synes på Stortorget i Hamar, der blant annet trapperingen rundt fontenen er godt besøkt på kveldstid, av folk som møtes med mobilen i hånda.

Samtidig fortsetter det å komme varskurop fra både politi og offentlige institusjoner. Mobilspillet utgjør en sikkerhetsrisiko hvis man ikke bruker vettet i trafikken. Noen vandrer uoppmerksomt rett ut i vegen, andre spiller mens de sitter bak rattet og kjører bil. Konsekvensene av den nye sommerdillen kan være ulykker. Tidligere har vi hørt om ungdom som klatret på veggene til et sykehjem på jakt etter digitale Pokémon-figurer, og avrusningsklinikken i Telemark som hadde borti 30 biler på gårdsplassen hver kveld og natt og måtte be spillprodusent Niantic om å fjerne dem som landemerke i spillet for å få fred.

Nå opplever også Vang kirkegård at de er blitt «kamparena» for sommerens farsott, og det er ikke rart folk reagerer på manglende respekt for et sensitivt sted. Kirkegårdsarbeiderne synes ikke gravlunden er et egnet sted for mobilspilling, og det er på sin plass å minne om folkeskikken. Uansett hvor fengende og morsomt det oppleves å spille, er det ingen grunn til å slippe all finfølelse eller anstendighet i sin jakt på små, virtuelle monstre. En kirkegård er først og fremst et sted der familie og pårørende skal kunne minnes sine avdøde. Det må besøkende ta hensyn til, uansett ærend.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.