Enda en gang er barnetrygden oppe til debatt. Enda en gang foreslås den fjernet, eller behovsprøvet som det heter i rapporten som et utvalg ledet av professor Anne Lise Ellingsæter har levert. I tillegg foreslår utvalget at kontantstøtten fjernes og at barnehage skal være gratis for alle.

Det eneste vi er enige med utvalget i, er at kontantstøtten bør fjernes. Det er en ordning som først og fremst stimulerer til at kvinner blir værende ved kjøkkenbenken i stedet for en fullverdig deltaker i arbeidslivet. Dessuten har vi sett at den er et insentiv for innvandrerfamilier til å holde sine barn borte fra barnehagen. Det betyr dårligere norskopplæring og svakere integrering.

Rapporten til utvalget vil etter all sannsynlighet bli brukt i et nytt forsøk fra politikerne til å ta knekken på barnetrygden. 15 milliarder kroner kan fordeles på en annen måte, noe som selvsagt vil være kjærkomment. Argumentene mot barnetrygden er velkjente: Hvorfor skal velstående familier få en statlig støtte som de knapt registrerer at kommer inn på konto? Bør ikke i stedet pengene styres mot de få som virkelig trenger dem?

Riktignok vil staten etter hvert nå sitt mål om at barnetrygden knapt merkes, siden det er gått mer enn 20 år siden den ble økt eller indeksregulert. Men vi undrer oss likevel litt over virkelighetsforståelsen hos dem som sier at de fleste barnefamilier ikke merker om de taper et par tusenlapper i måneden. Barnetrygden er ment å utviske det økonomiske skillet mellom de som har barn, og dermed bidrar til befolkningsvekst, og de som ikke har det. Vi vet alle at en barnefamilie har langt høyere månedlige utgifter enn enslige, både til mat, klær og fritid.

Vi frykter at en behovsprøvd barnetrygd i realiteten blir en støtte til fattige barn. Det er selvsagt positivt å bekjempe barnefattigdom. Men det bør gjøres med spesielle tiltak, ikke ved å ta pengene fra de vanlige barnefamiliene som ofte har en presset økonomi. Vi håper derfor Stortinget også denne gangen avviser angrepet på barnetrygden.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.