Det har skapt sterke reaksjoner at DnB legger ned 59 filialer og nedbemanner med 600 ansatte. Både i avisspaltene og på sosiale medier kritiseres banken. Mange krever et banklokale å forholde seg til. DnB anklages for å svikte bygdesamfunnene. Samtidig går bankene med store overskudd, og beskyldes dermed også for grådighet. Mange kunder varsler bankbytte.

Sammenblandingen av argumenter er uheldig for debatten om våre banktjenester. Selvsagt synes vi det er trist at ansatte mister jobben. Men arbeidsplasser kan ikke opprettholdes hvis de ikke trengs. Selvsagt effektiviserer bankene driften for å tjene mer penger. Men gode resultater for banken legger samtidig grunnlaget for lav rente, og gode tjenester der kundene virkelig etterspør dem.

Avviklingen av bankfilialer er en følge av at vi alle bruker digitale tjenester i et helt annet omfang enn tidligere. Det gjelder ikke bare bankene, men alt annet vi foretar oss. Hvor mange går inn på et reisebyrå for å bestille ferieturen? Kinobilletter, konsertbilletter, mat og julegaver; alt handles mer og mer på Internett. Når DnB-sjef Rune Bjerke sier at det var et par hundre tusen kunder som brukte mobilbank for to år siden mens det nå er 15 millioner innlogginger, er det en god beskrivelse av situasjonen. De aller fleste av oss har rett og slett ikke lenger noe ønske om å stå i kø for å betale en faktura i banken.

Derfor undrer vi oss litt over Østlendingens lederskribent som i går mente mener DnB hadde tatt for mye Møllers tran, og skyver kundene over i det digitale, og dermed fra seg. Han leder samtidig en avis som dumper prisen for digitale abonnenter. Som resten av mediebransjen jobber han hardt for det digitale skiftet. Det er fånyttes å drømme seg tilbake til tidligere tider, rett og slett fordi ni av ti kunder ønsker å gjøre det enkelt, via sin pc eller mobil. Det kan ikke være bankenes oppgave å opprettholde bygdesamfunnene. I stedet bør de ha kompetente medarbeidere som kan ha kundekontakt i de situasjonene hvor to tastetrykk ikke er nok.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.