Som ventet ble innstillingen til administrasjonen banket gjennom på styremøtet i Helse Sør-Øst. Det skal bygges et nytt sykehus for hele Innlandet ved Mjøsbrua. Vi synes det er uheldig at styret i tillegg åpner for en ny debatt hvor ytterligere to sykehus skal opprettholdes, uten å si hvor. Dette er nye forutsetninger som bare utløser et nytt slag om lokalisering. Det trenger ikke Innlandet.

Nettopp dette gjorde også flere av styremedlemmene usikre på om det var riktig å gjøre et vedtak om lokalisering nå. Her ville imidlertid ikke styreleder Svein Gjedrem vike. Nå må seminaret være over, konkluderte han.

Vi tror Gjedrem har rett i at det nå er viktig å fatte noen beslutninger. Utredningsfasen har vært lang og omfattende, og ført til stor slitasje. Signalene har vært tydelige i flere år, for den som vil se. Mjøsbrua er vedtatt lokalisering for et nytt sykehus, og alt tyder på at valget faller på Moelv.

Reaksjonene på vedtaket var sterke fra Hamar. Ordfører Einar Busterud (BBL) erklærte at Hedmark med dette har kvittet seg med all sykehusdrift bortsett fra Tynset. Vi minner om at Moelv fortsatt er en del av Hedmark. Vi slutter oss til både fagfolk og politikere som med økende styrke har hevdet at et sykehus bør legges til en by, og ikke plasseres ut fra et geografisk midtpunkt som baserer seg på et regionalpolitisk kompromiss. Men engasjementet fra Hamar kommer altfor sent, både fra Busterud og ikke minst Hamar Ap. Nå smaker dette litt av en begynnende valgkamp.

Fokus bør nå rettes mot at sykehuset faktisk blir bygget. Her synes vi Gjedrem er litt for lettvint når han avfeier trusselen om at pengene kan bli brukt til å bygge sykehus i Oslo. Kampen om helsemilliardene er den store utfordringen for mjøssykehuset. Det er ingen grunn til å tro blindt på forsikringene om at Innlandet står bak Drammen i køen. Til det har både Stortinget og regjeringen for lett for å se Oslos behov på bekostning av distriktene. Gjedrem har spilt ballen over til helseministeren. Nå venter vi i spenning på hva Høie har å si.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.