asylbarnas skjebne fortsetter å ri de borgerlige partiene som en mare. Justisminister Anders Anundsen (Frp) unnslapp som ventet mistillit fra Venstre og Kristelig Folkeparti. Utsendelsen av asylbarn i rekordfart var årsaken til at justisministeren ble grillet i kontrollkomiteen. Mens Ap og SV konkluderte med mistillit mot Anundsen, valgte Venstre og KrF å la tvilen komme ham til gode. Regjeringens samarbeidspartier mente det ikke ble dokumentert at Frp-statsråden bevisst hadde forledet Stortinget.

Det var et ventet utfall. De to mellompartiene kunne sammen med Ap og SV dannet flertall for mistillit. Det ville innebære regjeringen Solbergs avgang. Den prisen er for høy for KrF og Venstre.

Men noe vil de ha tilbake for å redde en hardt presset justisminister. De vil ha de utsendte asylbarna i retur. Sakene deres må behandles på nytt. Knut Arild Hareide (KrF) sier signalet til regjeringen om ny saksbehandling for 80 utsendte barn « ... har vært utrolig tydelig». Samtlige fylkesledere i Venstre har også samlet seg bak kravet om å ta sakene opp til ny behandling.

På den annen side beskriver Frp-politikere et slikt krav «som en kniv i ryggen». Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp) sier til Dagens Næringsliv at kravet om å gjenoppta saken til de utsendte asylbarna vil utløse en ny storm i Fremskrittspartiet. Dermed er det ingen grunn til å tro at den borgerlige regjeringen vil kunne legge denne saken bak seg med det aller første.

Etter vårt syn er det er et rimelig krav KrF og Venstre framsetter. Utsendelsen var i strid med innholdet i den borgerlige samarbeidsavtalen. Avtalens punkt om asylbarna var en av de sakene de to mellompartiene flagget høyt som en viktig politisk seier. Det svir desto mer når samarbeidsavtalen blir brutt på nettopp dette punktet. Venstre og KrF har reddet regjeringen politiske liv, men hva sitter de selv igjen med? Først og fremst viser denne saken hvor stor den politiske avstanden er mellom mellompartiene og Frp i helt sentrale politiske spørsmål.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.