Gårsdagens måling her i HA viser at partiet holder seg på samme nivået som på meningsmålingen i januar. Med et resultat hårfint under 30 prosent ble målingen den gang mottatt landet over som en sensasjon. Gårsdagens tall viser at januarmålingen ikke var noe tilfeldig utslag.

Det som likevel er mest interessant med denne målingen, er Arbeiderpartiets fortsatte kraftige fall i «det røde fylket». Partiet opplevde i 2013 sitt dårligste valg siden lenge før siste verdenskrig, med 43,2 prosent av velgerne. På HAs måling i januar var oppslutningen nede på 39,8 prosent. For to uker siden viste Østlendingens måling 38,8 prosent, og nå var tallet kommet ned i 36,4 prosent. Det vil si at nesten hver sjuende velger fra 2013 er forsvunnet, og bare siden januar er bortimot hver tiende velger borte. Og ser vi litt historisk på det, er partiet nær halvert siden valget for 40 år siden.

Da Arbeiderpartiet nominerte til valget for noen måneder siden, ble det framholdt som et realistisk mål for partiet å vinne tilbake sitt 4. mandat fra Hedmark. Bakgrunnstallene fra gårsdagens måling viser at Arbeiderpartiets 3. mandat er inne som sistemandatet. Dette vil si at partiet nå er på randen av å kunne sitte igjen med kun to representanter fra Hedmark.

Vi er enig med valgforsker Jon Helge Lesjø når han i gårsdagens HA mente at disse tallene bør bekymre i Ap-leiren. Og de bør kalle til handling bare 14 uker før valget. Noe kan rettes opp med en god valgkamp. Men kanskje er det et signal om et lokalparti som har vært litt vel mye tilbakelent de siste årene. Mange føler at det ikke akkurat er Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter som har ligget først i løypa når lokale interesser skulle markedsføres overfor storting og regjering. Velgerne har forventning til dem de sender dit viktige valg for vår lokale hverdag blir tatt. Det er et uttrykk som heter «å komme seg opp i ringene». «Ringene» venter, velgerne kommer ikke lenger av seg selv. Heller ikke i «det røde fylket».

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00