Han uttrykte en tydelig frustrasjon over at Ringsaker-ordføreren er så bastant mot kommunesammenslåing. «Skinnprosess» kalte Aspeli diskusjonen om en mulig sammenslåing av de fire kommunen i Hamar-regionen.

Det er en beskrivelse vi synes det er full dekning for. Ordfører Anita Ihle Steen gikk offentlig ut bare få dager før kommunevalget og sa at hun var mot sammenslåing. Muligens var det et resultat av uro over at meningsmålingene viste et kraftig fall for Ap. Men samtidig lukket hun døra til en prosess som ikke var kommet ordentlig i gang. Som Aspeli påpeker går vi glipp av debatten om kommunens rolle som samfunnsutvikler.

De kreftene som hyller de små kommunene og argumenterer for lokalt selvstyre og lokal tilhørighet har fått politisk gjennomslag mange steder. Det er lett å appellere til innbyggernes følelser i slike spørsmål. Men det er sentraliseringstanken og viljen til å satse på urbane områder som har gitt suksess også i Ringsaker.

Utviklingen av Brumunddal er en demonstrasjon av viljen til å konsentrere ressursene, og skape et bysentrum. Den samme argumentasjonen tilsier at Hamar må anerkjennes som motoren for vekst både i Innlandet og Hamar-regionen. Det er slike byer som gir befolkningsvekst og nye arbeidsplasser. Det tror vi også den politiske ledelsen i Ringsaker erkjenner.

Derimot har vi forståelse for at Anita Ihle Steen etterlyser et frieri som bedre forteller hva Ringsaker og de andre kommunene i regionen får ut av en sammenslåing. Vi synes verken Morten Aspeli eller ordfører Einar Busterud (BBL) har klart å gi visjonen om en storkommune godt nok innhold. Politikere og velgere vinnes best ved å fortelle hvordan en storkommune gjør jobben som samfunnsutvikler bedre enn dagens kommuner. Så håper vi det er vilje til å lytte i Ringsaker, Stange og Løten.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.