Valgdagsmålinger og opptelte forhåndsstemmer tilsier et godt valg for Arbeiderpartiet, og et tilsvarende dårlig valg for Høyre. Også på Hedmarken er tendensen den samme. Selv om Senterpartiet har fått noe uttelling på sin agitasjon mot kommunesammenslåing, er det ingen som vipper Ap-ordførerne av pinnen i Ringsaker, Stange og Løten. Når det kom til stykket valgte velgerne Arbeiderpartiet. Igjen.

Busterud-effekten er imidlertid vond å forholde seg til for Arbeiderpartiet i Hamar. By- og bygdelistas ordførerkandidat kunne smile bredere og bredere etter hvert som stemmen ble telt opp. Han svekkes imidlertid av at Høyre samtidig er Hamar-valgets store taper. Skulle ordfører Morten Aspeli (Ap) få fornyet tillit vil det være er en stor seier både for ham personlig, og for Ap. Etter at Einar Busterud og By- og bygdelista inntok ordførerkontoret i 1999 har Arbeiderpartiet stått maktesløse overfor den lokale listen. Først da Busterud trakk seg foran valget i 2011 klarte Arbeiderpartiet å vinne Hamar tilbake. Denne gangen kan det se ut som selv ikke Einar Busteruds comeback er tilstrekkelig.

Arbeiderpartiets valgkamp kan først og fremst beskrives som hardt lagarbeid. Partiet var tidlig ute med dørbanking, røde roser og løpesedler. På sosiale medier har det vært en nærmest uopphørlig kampanje for de forskjellige listekandidatene, med presentasjon av deres interesser og kvaliteter. Alltid akkompagnert av slagordet «Velferd for alle».

Ap har kanskje ikke de glitrende kommunikatorene, eller personlighetene som alene tenner begeistringen hos velgerne. Partiet har heller ikke presentert saker i denne valgkampen som har skapt debatt og tydeliggjort partiets profil. Men det solide arbeidet uten vingling fra sak til sak slik enkelte av opposisjonspartiene har brukt valgkampen til, har likevel gitt et brukbart valgresultat. Det til tross for opposisjonens hyppige angrep på manglende åpenhet, fravær av standpunkt i viktige saker og svak ledelse av kommunen, forteller forhåndsstemmene at velgerne har gitt Arbeiderpartiet tillit.

Ser vi tilbake til valget i 2007 hadde Ap et langt dårligere utgangspunkt. Ordførermålingen til Hamar Arbeiderblad viste at 67 prosent ville ha Einar Busterud som ordfører, mens bare 17 prosent valgte Arbeiderpartiets Anne-Lise Bakken. Morten Aspeli har sånn sett styrket sin posisjon etter fire år som ordfører. Men helt ut av skyggen til BBL-høvdingen har han altså ikke kommet.

I de kommende dagene vil kampen om småpartienes stemmer bli intens. Skulle de politiske samtalene resultere konkludere med at Morten Aspeli blir sittende en ny periode, håper vi det også vil inspirere Arbeiderpartiets ordfører til å bygge en tydeligere politisk profil. Hamar trenger en markant ordfører i en tid hvor mye handler om å etablere seg som et vekstsentrum, i konkurranse med andre regioner. Skulle Einar Busterud klare å gjøre alvor av sitt comeback, blir jobben å vise hva som er innholdet i de store visjonene han sier han har for Hamar.

For Høyre ble valget en nedtur i alle de fire kommunene på Hedmarken. Den nasjonale trenden har slått inn, og ingen av Høyre-kandidatene har hatt tilstrekkelig velgerappell til å slå gjennom lokalt. Hamar Høyre førte en pågående valgkamp, med mange saker og stor aggressivitet. Men ble noe av den klassiske Høyre-profilen borte når man sa kontant nei til å støtte eliteidretten, ja til barnehageplasser på bekostning av de eldre, og tonet ned skattelettelser og privatisering?

Mens Venstre neppe fikk den uttellingen på jernbanesaken som partiet håpet på, er Miljøpartiet De Grønne sammen med Ap valgvinnere. Vi vet lite om hvor MDG står i praktisk politikk, eller hvem de vil samarbeide med. Grønne krav kan komme til å bli jokeren når det skal utmeisles politikk for et nytt flertall i Hamar. Det kan også gi jernbanedebatten og spørsmålet om jordvern helt ny tyngde. Og det er debatten som skal prege Hamar det kommende året.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.