Nestleder Helga Pedersen høres ut som om hun er i ferd med å melde seg inn i Senterpartiet. Hun lover at lokal vilje skal gjennomføres hvis Ap vinner valget.

Det er helt andre toner enn da samme Pedersen i 2010 ville ha færre kommuner og åpnet for bruk av tvang. 430 kommuner for mange, og for lite attraktive som arbeidsplasser sa Helga Pedersen den gangen. Hun fryktet at innbyggerne i de minste kommunene vil få et dårlig tilbud, fordi det er vanskelig å rekruttere folk til nøkkelposisjoner i kommunen. Etter vårt syn relevante argumenter for at man bør gjøre nettopp det Helga Pedersen foreslo i 2010: Tegne et helt nytt kommunekart.

Derfor er det da også nedfelt i Arbeiderpartiets partiprogram at « ... enkeltkommuner ikke må kunne stanse endringer som er hensiktsmessige ut fra regionale hensyn». Det er akkurat den muligheten enkeltkommuner får når Arbeiderpartiet nå lover at den lokale viljen skal gå foran nasjonale hensyn.

Det er ikke vanskelig å se hvorfor Ap fullfører en snuoperasjon som har pågått siden kommunereformen ble lansert. Mange ordførere har kjempet hardt for å beholde dagens grenser. Senterpartiet i særdeleshet har utnyttet lokale opprør til å klatre på meningsmålingene. Lokalt selvstyre klinger godt i valgkampen, og Ap gjør seg mindre sårbare for stormløpet fra Trygve Slagsvold Vedum.

Verre er det at vi ikke helt kjenner igjen Arbeiderpartiet. Landets største parti har lang tradisjon for å styre, drive reformarbeid, og slett ikke overlate store nasjonale beslutninger til hver enkelt kommune. Å definere kommunenes oppgaver, grenser og størrelse er en nasjonal avgjørelse. Vi vet hva som skjer hvis dette overlates til kommunene selv. Omtrent ingen ting. Nødvendige reformer må gjennomføres av Stortinget og regjeringen. Vår styreform gir ikke avgjørende makt til lokale folkeavstemninger. Ingen vet det bedre enn Ap-ledelsen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.