På den ene siden har det gått jevnt nedover på meningsmålingene det siste halvåret. På den annen side viser flere av meningsmålingene at Ap har rent flertall sammen med Senterpartiet.

Det er altså gode muligheter for at Jonas Gahr Støre kan danne regjering etter valget. Men hvem skal han samarbeide med, og hvilken politikk skal regjeringen føre? Frykten for å bli truffet av distriktsopprøret til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har fått Støre til å uttrykke seg i vage vendinger om flere viktige politiske saker. Faren er at Arbeiderpartiets profil blir så utydelig at appellen hos velgerne svekkes.

En selvsikker Vedum vil stanse politireformen, regionreformen, reversere kommunesammenslåinger og si opp EØS-avtalen. Det kan bli krevende å regjere sammen med et Sp som ligger an til å gjøre et rekordvalg. Opprøret mot den såkalte Oslo-eliten er jo også et opprør mot Arbeiderpartiet, som tradisjonelt har vært for sentralisering av samfunnet.

Jonas Gahr Støre kan også få med seg et SV som på de siste målingene har krøpet over sperregrensen. KrF har ikke tatt stilling til regjeringsspørsmålet, men det er ingen hemmelighet at samarbeidet med Frp tærer på tålmodigheten. Konfliktnivået har økt etter at Sylvi Listhaug og Per Willy Amundsen ble Frp-statsråder.

Det er altså mange samarbeidsmuligheter for Arbeiderpartiet hvis dagens meningsmålinger var identisk med valgresultatet. Men det kan bli krevende å forene så motstridende meninger i en regjeringsplattform. – Meningsmålingene viser klart flertall for regjeringsskifte. Det tyder på at velgerne ønsker en annen politikk, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre før påske. Men hvilken politikk er det Ap vil gå til valg på? Denne ukas landsmøte er en god mulighet for Arbeiderpartiet til å klargjøre hva partiet vil gjøre hvis det kommer tilbake i regjering.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00