Siden 1887 har prinsippet ligget fast, om at man i retten skal «dømmes av sine likemenn». Lekdommerne i våre domstoler skal ha en allsidig sammensetning og bakgrunn. De skal gjenspeile befolkningen i kjønn, alder, etnisitet og yrke. Hva skjer når kravene i loven i realiteten ikke blir oppfylt?

368 mennesker i Hedmark er meddommere i Eidsiva lagmannsrett, men gjennomgangen HA har gjort, viser at kun tre har utenlandskklingende navn. Tallet burde vært rundt 30, hvis det skulle vært representativt for den reelle befolkningssammensetningen i fylket. Samtidig er 85 prosent av meddommerne over 45 år, hvilket heller ikke reflekterer hvordan befolkningen ser ut. Når så folk med jobb i offentlig sektor og erfaring fra politikken, er kraftig overrepresentert, er det også et tydelig tegn på at kommunestyrene har ansvar for å skaffe meddommere. Omgangskretsene blir små, man foreslår bekjente og tidligere kolleger. Spekteret må være større. På de aller fleste samfunnsområder etterstrebes kjønnsbalanse, likestilling og representasjon, og rettssalen kan ikke være noe unntak. Lovens intensjon er ment å gi tillit til rettssystemet, og selv om rekrutteringen kan være vanskelig – svært få melder seg selv til tjeneste – er det ikke desto mindre viktig for å opprettholde en allmenn rettsfølelse.

Hvis dommerne gjennomgående er «hvite menn med grått hår», går man glipp av viktige perspektiver som nye generasjoner med større kulturell diversitet kan bidra med i rettsdebatten. Samfunnet og holdninger er i kontinuerlig endring. Det må speiles blant meddommerne, slik at de kan gjenkjenne, relatere til og relevant diskutere de problemstillingene tiltalte står i. Det er neppe tvil om at det må ut bedre informasjon om hva meddommerordningen innebærer, slik Hamar-ordfører Morten Aspeli etterspør. Samtidig kan ett sted å begynne være at alle meddommere, når de avslutter tjenesten, må foreslå etterfølgere; folk som er yngre, med annen etnisk bakgrunn eller fra andre samfunnslag. På sikt kan det bidra til å utvide horisonten, skape bredde og beholde den nødvendige tilliten.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.