Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) i Hedmark gikk høyt på banen for å få vedtatt dette resolusjonsforslaget på fylkespartiets årsmøte i helga. Forslaget fikk ikke flertall, men er uansett et interessant utslag av den liberalistiske grunnholdningen som er trenden i ungdomspartiet.

Mange vil kunne kjenne seg igjen i argumentasjonen. Hvorfor skal mine skattepenger brukes til å betale for naboens behandling, når han velger å stappe i seg usunn frossenpizza? FpU-delegatene argumenterte hardt for hver enkelts personlige ansvar. Likevel halter argumentasjonen kraftig.

For det første er det dokumentert at fedme for mange er en sykdom. Selv om det er lett å tenke at alle overvektige ville løst problemet med endret kosthold og trim, er ikke alltid virkeligheten slik. Dessuten må vi spørre de unge Frp-erne om ikke deres standpunkt også bør betyr endringer i matbutikkens tilbud. Hvorfor er Coca-Cola så mye billigere enn grønnsaker og melk, hvis FpU ønsker seg et samfunn hvor vi lever sunnere og er friskere?

Det andre spørsmålet som melder seg er jo om det bare er fedme vi må ta et personlig ansvar for. Skal man følge logikken til de unge liberalistene må folk selv ta ansvar for alle livsstilssykdommer. Skal den som røyker daglig få gratis behandling for lungekreft? Alle vet i dag hvilke skadevirkninger sigaretter har for kroppen. Hva med alkohol? Alkoholrelaterte skader er en stor belastning for helsevesenet. Bør vi ikke på samme måte stilles ansvarlige for slike skader når vi trenger hjelp hos helsevesenet?

Det kan se ut som FpU først og fremst utpeker de som sliter med fedme som syndebukker. Det er ikke overraskende. Frp har lang tradisjon for å stigmatisere svake grupper i samfunnet. Naturlig nok fikk ikke forslaget flertall. Frp-ere landet rundt er nok verken slankere eller sunnere enn folk flest.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00