En hovedstad som så mange av oss har et forhold til. En by som mennesker fra alle deler av verden fascineres av, både for dens historie og dens atmosfære. Kjærlighetens by kalles den. Natt til lørdag lå Paris badet i blod. Minst 129 mennesker er drept. Målene var ikke tilfeldige.

Utestedene hvor folk ble meiet ned for fote ligger alle i et multietnisk område, hvor etnisk franske og ungdom fra muslimskdominerte bydeler går om hverandre. Det franske fotballandslaget er kjent for å være multietnisk, noe som forklarer angrepet på Stade de France. Det går en rød tråd fra terroren mot satiremagasinet Charlie Hebdo. Det er den frie tanke og det åpne inkluderende samfunn som for enhver pris skal ødelegges.

Det andre som preger terroren utført av IS er den totale forakt for menneskeliv. Det er sannsynlig at denne terrororganisasjonen også står bak angrepet i Beirut i forrige uke, og flystyrten over Egypt. I så fall har de tatt livet av minst 400 mennesker i områder utenfor krigssonen i Syria. Verdien av et menneskeliv illustreres godt ved at terroristene i Paris alle var utstyrt med selvmordsvester. For IS er et menneskeliv intet verd.

Hva nå? Den franske president François Hollande lover krig og hevn. Det er forståelig, men hvordan skal han gjøre det? Dessverre er det fare for at en intensivert militær krig mot IS kan gi mer næring til de som ønsker å tegne et bilde at vestlige land som invaderer den muslimske verden. Fagdirektør i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Jon Fitje Hoffmann, sier til Aftenposten at det er umulig å verge seg mot terror i et åpent samfunn. Det er dessverre en viktig erkjennelse.

Terroristene vil det åpne, multietniske, demokratiske samfunn til livs. De ønsker dessuten å skape en forestilling om at vestlige verdier er i kamp med islam. De bør ikke lykkes. Dette må være grunnpilarer vi ikke oppgir når vi velger hvordan vi skal slå tilbake mot terroren. Vi skal ha kalde hjerner, men beholde våre varme hjerter.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.