Det skaper et inntrykk av at elevene generelt ikke har det bra på skolen, og at lærere og skoleledere ikke griper inn når det foregår langvarig mobbing. Da Åsbygda skole og Hamar Montessori-skole ble satt på en liste over skoler som Utdanningsdirektoratet mente hadde hatt flere mobbetilfeller de siste årene, var reaksjonen den samme på begge skolene. De var ukjente med årsaken til at de nå sto på en liste over såkalte «mobbeskoler».

Det er selvsagt ikke slik at skoler som befinner seg på denne listen er et dårlig sted å være for et flertall av elevene. Kanskje er det også tatt tak i problemene for et år siden, slik at forholdene nå er gode for alle? Likevel er det all grunn for skoleledere til å være åpne for at det finnes mobbing de ikke er kjent med. Historien er dessverre full av eksempler på at barn har gått gjennom hele skoletiden sin som mobbeofre, uten at noen har grepet inn.

Det var en god start av rektor ved Åsbygda skole å kalle inn til møte i Foreldrenes Arbeidsutvalg. Det viser at hun tok saken alvorlig, og ønsket å drøfte videre tiltak. Men resultatet av møtet har først og fremst hatt preg av å beskytte skolen og bygda. En slik holdning vil ikke avdekke mobbing som lærere og foreldre ikke er kjent med. Hvis det blir viktigere å opprettholde et godt renomme enn å gå i dybden på trivselen ved skolen, bærer det fort galt av sted.

Å gå i forsvar når mobbeanklagene kommer er ikke noe nytt. Slik har skoleledere og foreldre reagert i årevis. Vi må ikke glemme at fakta er at noen elever har meldt fra i den årlige elevundersøkelsen om at de mobbes. Det er dette som gir den ubehagelige plassen på listen over skoler hvor det mobbes. Det er enkelt å skyte på media som formidler nyheten. Viktigere er det å gripe fatt i skolemiljøet. Om det betyr at ett eneste barn slipper årelang mobbing er det verd omtalen som «mobbeskole»

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.