Om to uker starter rettssaken som Anders Behring Breivik har anlagt mot den norske stat. Mannen som begikk de mest grufulle terrorhandlinger vi har sett i Norge, går nå til sak mot staten. Hans nye forsvarer, Øystein Storrvik hevder at soningsforholdene til Breivik bryter med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK). Isolasjonen av terroristen skal ifølge forsvareren ha påført Breivik isolasjonsskader.

Denne sommeren har Breivik sittet under total isolasjon i fem år. Det retten må ta stilling til er om slike soningsforhold er «umenneskelige eller nedverdigende», som i så fall er i strid med EMK.

Søksmålet vil av mange bli oppfattet som svært provoserende. Breivik vil finne liten forståelse i opinionen for bedre soningsforhold, tatt i betraktning hvordan han iskaldt gjennomførte massedrapene av 77 mennesker 22. juli 2011. Samtidig vil rettssaken igjen teste den norske rettsstaten. Uansett hvor grufulle handlinger som er begått, er vi forpliktet til å gjennomføre soningen etter de menneskerettighetsprinsipper vi forfekter internasjonalt.

Store deler av rettssaken vil gå for lukkede dører. Det synes vi er svært problematisk. Vårt rettssystem bygger på åpenhet, og gjennom det tillit til domstolene. Ikke minst i en sak som denne bør det norske folk få muligheten til å danne seg en oppfatning av hva som er fakta rundt Breiviks soningsforhold, og hva som er en eventuell begrunnelse for å gjøre dem mildere. Debatten om Anders Behring Breiviks rett til å studere og ta eksamen, er et godt eksempel på hvor sterke følelser som er knyttet til massedrapsmannens soningsforhold.

Vi har forbløffet omverdenen med vår ytterst korrekte rettslige behandling av en terrorist som har blitt gjenstand for internasjonal fordømmelse. En slik respekt for rettssystemet forutsetter åpenhet. Den ser dessverre ikke ut til å bli tilstrekkelig lagt til grunn når Oslo tingrett skal behandle Breiviks søksmål mot staten.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.