Åpenhet er et flott ord. Åpenhet handler om å involvere, gi mye informasjon og invitere inn i åpne prosesser. Åpenhet bidrar til å skape tillit. Vi stoler naturlig nok mer på den som ikke har noe å skjule, enn den som velger å ta avgjørelser i lukkede rom og holde tilbake informasjon. Einar Busterud og Regnbuealliansen gikk til valg med begrepet åpenhet som en viktig del av programmet. Da må vi også kunne forvente at det leveres.

Det er det motsatte varaordfører Knut Fangberget (H) står for når han nekter å gi informasjon til Hamar Arbeiderblad om sine styreverv i ulike aksjeselskap. Fangberget sier han ikke har behov for at det skal være offentlighet rundt dette. Vi trodde den tiden var forbi da politikere argumenterte for å holde tilbake fakta om sin egen næringsvirksomhet på denne måten.

Vi tror slett ikke Fangbergets verv som styreleder for Lutefiskfestivalen er problematisk, så lenge han fratrer hvis festivalen søker offentlig støtte. Vi har heller ikke grunnlag for å tro at Fangberget sitter i andre verv som er problematiske for hans jobb som varaordfører. Problemet er at vi ikke kan vite dette sikkert, siden Fangberget nekter å være åpen om sin virksomhet.

Vår reaksjon retter seg mot at en politiker mener det er hans rett å velge å holde dette unna offentligheten. Det er særlig kritikkverdig fordi Regnbuealliansen som Fangberget er en sentral del av, har erklært at åpenhet er et viktig prinsipp i deres politiske arbeid.

På sosiale medier svarer varaordfører Fangberget at åpenhet fra dagens politiske flertall «.....er noe Hamar Arbeiderblad skal vurdere ut fra andre ting». Det er nettopp dette som er så problematisk med åpenheten; man velger ikke selv når det passer med åpenhet. Fangberget ropte høyt om åpenhet i den såkalte rådmannssaken. Med god grunn. Daværende ordfører Morten Aspeli (Ap) leverte ikke. Nå er det Høyres tur til å vise hva åpenhet betyr. Så langt har Regnbuealliansen ikke vært tillitvekkende på dette punktet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00