94 år gamle Arne Hjorth Sørensen forteller om den dramatiske kvelden da han møtte tyskerne ved Stangebrua 9. april i 1940, en historie ikke mange kjenner til. Hamar Arbeiderblad har produsert en dokumentar om verdenskrigens inntog på Hedmarken, da kong Haakon med familie, den norske regjeringen og hele Stortinget flyktet gjennom vårt distrikt for å komme ut av Oslo og vekk fra de tyske soldatene.

I den halvtimelange filmen bidrar også blant andre tidligere forsvarssjef Harald Sunde, skuespiller Anders Baasmo Christiansen og tidligere statsantikvar Per-Øivind Sandberg med refleksjoner over det spesielle døgnet i norsk historie.

At det ble holdt i storting i Festiviteten i Hamar og at kongefamilien overnattet på Sælid gård er en del av vår lokale historie, da Hamar ble hovedstad for en dag. 75 år etter at invasjonen var et faktum har Stortinget i kveld sin offisielle markering på Elverum folkehøyskole, der storting og regjering kvelden 9. april 1940 vedtok Elverumsfullmakten, som ga regjeringen myndighet til å ta avgjørelser og ivareta landets interesser under krigen.

Det sukkes av og til over at «vi aldri blir ferdig med krigen». Det stemmer. Men sånn skal det også være. Alle bør kjenne til hvordan det skjedde og hva det betydde, de fem årene under tysk okkupasjon.

HA mener det er viktig å fortsatt formidle historiene og erfaringene, og å gjøre nye generasjoner kjent med opptakten til krigen, bakgrunnen for den og hva som hendte i vårt eget nærmiljø.

Derfor håper vi ungdoms- og videregående skoler i distriktet ser verdien av å bruke dokumentarfilmen i sin historieundervisning. NRKs dramaserie «Kampen om tungtvannet» bidro til bevissthet, nysgjerrighet og kunnskap da hver episode i vinter samlet rundt 1,5 millioner seere.

At Landssvikarkivet ble åpnet for innsyn 1. januar og at Marte Michelet mottok Brageprisen for sin dokumentarbok om jødeforfølgelsene i Norge, er alle eksempler på at krigen, selv om den er langt unna i tid, alltid vil være en svært viktig del av vår felles identitet.

Les også
NYHET HATV: Se dokumentaren her.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.