Nesten alt du tar i blir til gråstein, var Ap-leder Jonas Gahr Støres egen beskrivelse av siste del av 2017. Først et knusende valgnederlag og deretter kom anklagene mot nestleder Trond Giske for uakseptabel oppførsel og seksuelt krenkende atferd overfor kvinner i og utenfor partiet. Det er ikke rart Støre har sett fram til å skrive 2018 på kalenderen.

HER kan du lese hva Anita Ihle Steen og andre lokale politikere mener om saken.

Det nye året starter imidlertid nøyaktig der det forrige endte. I dag møtes sentralstyret i Arbeiderpartiet for å diskutere varslene mot Trond Giske. Det er klokt å gå løs på denne saken med en gang, for det er ikke mulig for Ap å leve særlig lenge med slike anklager mot partiets nestleder. Konsekvensene av varslene viser hvor stor betydning Metoo-bevegelsen har fått.

Det er likevel slett ikke gitt at Giske er ferdig som nestleder etter dagens sentralstyremøte. For det første kjenner vi ikke innholdet i alle anklagene. Hvor alvorlige er de? Og hvor langt tilbake i tid ligger de?

Det vi vet er at de er alvorlige nok til at Giske selv har måttet gå ut og beklage. Nestleder Hadia Tajik som har snakket med noen av kvinnene har dessuten beskrevet varslene som «rystende lesning».

Men Giske har et sterkt nettverk, ikke minst utenfor det politiske miljøet i Oslo. Hans maktbase er unik, og hans politiske framtid vil også avhenge av i hvilken grad hans støttespillere tolker situasjonen som er oppstått som en politisk kampanje mot ham. I så fall får vi neppe noen endelig avgjørelse om hans verv som nestleder på dagens møte.

Trond Giske kunne valgt å sette partiet først og trukket seg. Da ville saken vært ute av verden. Men vi har vanskelig for å tro at Giske gir seg så lett. Dessuten handler dette ikke bare om Trond Giske. Ryktene om hans oppførsel overfor kvinner har versert i årevis uten at noen grep inn. Derfor handler det også om kulturen i et politisk parti. Debatten om hvilke regler som skal gjelde for tillitsvalgte i partiet må Ap ta uansett.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00