Børstad ungdomsskole har i mange år hatt tradisjon for å reise på «Hvite busser-tur».

Denne tradisjonen ble brutt i fjor da Fylkesmannen bestemte at slike turer er brudd på prinsippet om gratis skole.

Kommunene har vurdert om de kunne bevilge penger til «Hvite busser-tur». Dessverre prioriteres disse pengene til andre ting. Dette er, etter min mening, feil prioritering.

Norge er et veldig trygt land å bo i og vi er styrt ut fra demokrati. Det betyr at alle kan mene, tro og uttrykke seg, uten å være redd for å bli straffet eller forfulgt.

Dette er ikke en selvfølge i alle land og har heller ikke vært det i Norge. Jeg tenker for eksempel på 2. verdenskrig.

Derfor har vi mye å lære av både hvordan det er i andre land og verdensdeler i dag, og hva som har skjedd opp igjennom historien. Dette gjør det viktig at vi som bor i Norge kan reise og oppleve.

Jeg mener at det å reise å oppleve ulike deler av verden, dens kulturer og historie er med på å forme deg som menneske.

Før sendte Børstad ungdomsskole 10. klassinger på tur med «Hvite busser». Reisen gikk til Tyskland og Polen, og varte i ca 5-6 dager.

Hovedmålet var å besøke konsentrasjonsleirer fra andre verdenskrig. I tillegg til å besøke og oppleve disse historiske stedene ga turen elevene gode livserfaringer ved å være borte på reise.

For mange var dette første muligheten til å oppleve andre land og kulturer. Dette er verdifull lærdom, som ikke kan erstattes med klasseromsundervisning!

Fylkesmannen har nå bestemt at slike turer ikke kan gjennomføres lenger. Det begrunner de med at skolen ikke skal koste penger. Tidligere ble pengene til turen betalt med penger fra dugnad utført av foreldre og elever.

Det er uheldig at prinsippet om gratis skole skal ta fra oss muligheten til å reise.

Når fylkesmannen sier nei til denne måten å betale for turen på, burde de sammen med kommunen sørget for at pengene ble prioritert. For denne investeringen i dagens ungdom mener jeg er viktig.

Min oppfordring til fylkesmannen og politikerne i kommunen er; sats på oss unge! Sørg for å gi oss den gode lærdommen og erfaringen vi kan få med blant annet «Hvite busser», og andre turer ut i verden.

Gi oss muligheten!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.