Det er store indre spenninger i flere partier om rovviltpolitikken. Skal vi få til en mer kraftfull politikk for effektivt uttak av rovdyr, må vi ta kampen både eksternt og internt i partiene våre. Tar du kampen i Ap, Anita, så skal jeg ta den i Høyre.

I HA 1. september krever ordfører i Ringsaker, Anita Ihle Steen, flere konkrete tiltak mot rovdyr. Hun nevner blant annet utvidet jakt, tilgang på flere hunder og stående fellingstillatelse på rovdyr i områder som er vedtatt prioritert til beitebruk.

Jeg vil gi støtte til disse tiltakene. I likhet med Ihle Steen er jeg opptatt av at vi får på plass kraftfulle grep for å felle rovdyr i prioriterte beiteområder. Vi har allerede gjort det lettere å få fellingstillatelse for skadefelling i forkant av beitesesongen. Vi har også fått på plass flere tiltak særskilt rettet mot å gjøre det enklere og raskere å felle ulv som befinner seg i beiteprioriterte områder. For eksempel har vi pålagt SNO og fylkesmannen varslingsplikt, økt satsene for jaktlag, utvidet fellingsperioden og tillatt bruk av løs på drevet halsende hund fra dag en i jaktperioden.

I Ringsaker er det bjørn som er det store problemet, og jeg er enig med Ihle Steen i at vi også bør få på plass flere konkrete tiltak for å felle både bjørn og andre rovdyr mer effektivt før de volder for stor skade. Så vil jeg også utfordre Ihle Steen på å få gjennomslag for disse tiltakene i Arbeiderpartiet. Stående fellingstillatelse i prioriterte beiteområder er for eksempel noe jeg i utgangspunktet støtter, men det er et svært kraftfullt grep i norsk miljøvernsammenheng, så jeg stiller meg tvilende til om Ihle Steen får gjennomslag for det i Ap. Tar hun kampen i Ap, så skal jeg ta den i Høyre.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.