Erling Søstuen utfordrer meg i sitt språkinnlegg onsdag å la nynorsken få leve for dem som ønsker det. Ja, selvfølgelig. Jeg er en av dem. At dagens nynorsk er på vikende front i forhold til vårt dominante riksspråk, skyldes imidlertid ikke Bjørn Kristen Ørbæk.

Han har gjentatte ganger advart mot å bryte ned den ekte nynorskens egenart. Ekte nynorsk er et vakker og klangfullt språk - brukt av dem som er glad i det og holder seg til Ivar Aasens normer.

Man må etter min mening stoppe utvanningen av dette kraftfulle dikterspråk og holde dårlige etterligninger av bokmål unna.

Dagens offisielle nynorsk må ikke tres ned over hodet på skoleelever, TV-tittere, vanlige folk, innvandrere, offentlige og private brukere av et naturlig, funksjonelt skriftspråk i det norske storsamfunn. Dagens politiske, «ihuga» målfolk (mer katolske enn paven selv) skyr ikke noe middel for å opprettholde nynorsk som et offisielt skriftspråk, mens stadig flere og flere synes det er for tungvint og unødvendig daglig å måtte forholde seg til to så like språkformer.

Jeg mener at ekte nynorsk må få leve som et rikt, litterært særspråk - vakkert når det brukes av dem som har et ekte forhold til det. Tvang må byttes ut med frivillighet.

Søstuen bør adressere sitt budskap til dem som har glemt Ivar Aasens kloke ord om at det språk han drømte om, ikke skulle påtvinges noen. Tvang skaper uvilje - dette misforhold er det opp til målfolket selv å gjøre noe med.

Jeg er for øvrig enig med Søstuen i hans kritikk av unødvendig bruk av engelske ord i det norske språk.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.