Liggetiden er blitt kortere på sykehus. Pasienten skrives ut til hjemmet mye raskere enn tidligere. Eldre, kronisk syke og alvorlig syke bor hjemme lenger enn før. Dette krever økte ressurser i pleie- og omsorgssektoren for å skape trygghet for pasient og pårørende.

Likevel vedtok Regnbue-alliansen i Hamar sist onsdag å kutte 750.000 kroner i hjemmebasert omsorg. En sektor med et enormt press, med høyt sykefravær (fra 9–26 prosent i de ulike sonene!) og med allerede liten tid til hver enkelt bruker. Samtidig kuttes tre sykehjemsplasser. Det trenges ekstra ressurser, ikke færre.

Hamar kommune er en foregangskommune innen sykepleieforsking i kommunehelsetjenesten. I en omfattende studie som er blitt gjennomført i kommunen sier både pasienter og pårørende at de ønsker seg færre hjelpere å forholde seg til. Forutsigbarhet på tidspunkt for besøk, hvem som kommer samt hvilken kompetanse vedkommende har, er viktig for pasienter og pårørende.

Trykket på hjemmesykepleien er stort og med en nedjustering av antall sykehjemsplasser blir det enda større. En reduksjon på halvannen stilling vil føre til økt belastning på de ansatte, ytterligere sykefravær og det viktigste av alt: Tjenesten vil bli marginal for dem som trenger det mest; pasientene!

Dette være seg eldre og demente mennesker som har behov for forutsigbarhet. Alvorlig syke, både yngre og eldre, som ønsker å være hjemme sammen med familien sin, samt de som ønsker å dø i eget hjem, kan bli fratatt denne muligheten fordi det ikke vil være ressurser igjen til å gi den hjelp og omsorg som er nødvendig.

Jeg har selv jobbet nesten ti år i hjemmesykepleien i Hamar kommune, jeg kjenner hverdagen de ansatte står overfor. Jeg vet hvilke utfordringer som finnes og jeg vet hvilke store hjerter som går rundt og bidrar til en god hverdag for dem som er syke, de som er eldre og de som er demente.

Hamar Arbeiderparti foreslo å legge inn igjen disse 750.000 kronene, men vi ble nedstemt av Regnbue-alliansen. Takk til SV, Pensjonistpartiet og KrF som støttet oss!

Brått en dag kan alle ha behov for tjenester–da ønsker vi at dette skal være en tjeneste innenfor Hamar kommunes verdigrunnlag:

•Åpen

•Pålitelig

•Modig

•Helhetlig

Gi pasientene og brukerne av hjemmebaserte tjenester muligheter til å oppleve nettopp dette!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.