Vi vil så gjerne bli likt. Det er et grunnleggende psykologisk, menneskelig behov. Vi er redd for å ikke være godtatt, godkjent, normale, bra nok – elsket.

Frykten for å bli utstøtt av flokken ligger dypt i oss, og kommer tydeligst til overflata i den perioden av livet der vi er på vårt aller mest usikre.

Akkurat når vi leter etter hvem vi er, hvem vi vil bli, når vi trenger bekreftelse, støtte, å bli sett. I ungdomstida.

Det er da andres blikk på deg kjennes best. Og hvis det blikket er fullt av komplimenter, da kjennes det godt – ikke sant?

Selv om ingen med ett blikk kan se hvem du egentlig er, går de fleste av oss langt for å gi et tiltalende førsteinntrykk.

Og i det ekstremt utseendefokuserte og fasadepregede samfunnet vi har skapt oss, kommer ansikt og kropp først. Og sex like etter. Ser jeg bra ut? Synes andre at jeg er attraktiv? Sexy?

Derfor skjer det hele tida – og mye oftere enn vi skjønner: Jenter sender bilder av seg selv til menn de ikke kjenner. Gutter de trodde var til å stole på. For å få tilbakemelding, bekreftelse på at de er ok.

Og det skjer uansett hvor mye vi har forklart, formant og advart om farene. Om nettet og anonyme profiler. Det skjer likevel. Fordi jentene vil bli sett. Og «liker-klikk» er dagens sterkeste valuta og bevis på vellykkethet.

Med fullt av voksne «forbilder» daglig til stede og synlig i blogger, blader og alle slags medier, tar jenter bilder av seg selv i sexy undertøy, i utfordrende posisjoner, helt uten klær og fra vinkler som viser alt.

De deler bilder og filmer der de utfører seksuelle handlinger med seg selv fordi de blir smigret, lokket, overtalt – og truet.

Du ser flott ut! Fine pupper, skulle gjerne sett nærmere på deg, sexy ...

Resultatet er seksuelle overgrep. Selv om overgriperen sitter et helt annet sted rent fysisk, klarer ikke jentene å komme unna.

25.689 bilder av seksuelle overgrep mot unger fant politiet hjemme hos en ung Hamar-mann. Tjuefemtusen seks hundre og åttini bilder. I tillegg til 1.468 og en halv time med video.

41 jenter er ofre når rettssaken starter i Hedmarken tingrett 18. april. Hvordan kan det skje?

Det er mange årsaker. Og det er ulike overgripere. Noen er pedofile menn i lysskye «ringer» av likesinnede. De bestiller overgrepsbilder og -videoer som om de var medlemmer i en bisarr bokklubb. De diskuterer på nett hvordan de tenker å ødelegge små barn seksuelt. Og de vet godt at de opererer langt på utsiden av loven.

Andre er unge menn, gutter, som kanskje ikke engang skjønner at det de driver med er ulovlig. For noen stakkarslige fyrer er dette det nærmeste de kommer et seksuelt forhold til det andre kjønn – å utnytte unge jenter.

Andre får kanskje et kick av makta de plutselig har. De nyter å kommandere og styre andre.

Hva som ligger bak akkurat den saken som kommer opp i tingretten i april, skal jeg overlate til rettsinstansene å bedømme.

Men jentene – hva foregår i hodet deres?

For noen er det en forståelig pubertal spenning knyttet til det å ta og å dele seksuelle bilder av seg selv. De er i en alder der seksualiteten er under utforsking, full av pirrende følelser.

For noen er det kanskje en frigjøringsprotest, for andre er det drevet av usikkerhet og ønske om komplimenter.

De ser på Paradise Hotel og sammenligner seg med bikinikledde jenter med kule tatoveringer og opererte pupper. For det er det gutta liker, ikke sant?

Uansett hvordan det starter, havner de i en tvangssituasjon, et overgrep. De utsettes for smisk og smiger – såkalt «grooming» fra menn. De får etterlengtet ros for kropp og utseende. De får anerkjennelse og opplevelsen av at noen vil ha dem. De føler seg verdsatt.

Helt til den flatterende tonen går over til trusler. Har du sendt fra deg et bilde litt på kanten, et du ikke ville vist til mamma eller pappa, sitter du i saksa. For da kommer neste melding:

Send meg et der du gjør ... ellers legger jeg alt ut på internett og foreldrene dine får se hva du driver med.

Trusselen om offentliggjøring av pinlige bilder gjør at jentene blir fanget. Hvis de ikke fortsetter å sende drøyere bilder, kommer hele verden til å få se bildene. Og fra nettet er det ingenting som noensinne forsvinner.

All ære til jentene som tør å si ifra. De hjelper alle dem som ikke klarer. Bare slik kan overgriperne tas, store saker rulles opp og avsløres.

Men når alarmklokkene endelig ringer, er det allerede så mye som ikke kan gjøres ugjort. De utnyttede jentene sitter igjen med skamfølelse, anger, angst, psykiske problemer. De får spiseforstyrrelser og får i verste fall et ødelagt forhold til sin egen seksualitet.

Vi tror at vi advarer og gjør dem i stand til å håndtere aktiviteten sin på nett fornuftig. Vi tror ungene er «digitale natives» og forstår risikoen.

Men vi ser ikke at uansett hvor mye vi maser om å ikke dele bilder, er det fånyttes fordi jentenes selvbilde ikke får rom og fred til å utvikle seg robust og sterkt nok.

De omgis daglig av «perfekte kropper», slanketips, treningsregimer, og urealistiske sammenligningsgrunnlag i alle sosiale og ordinære medier. Og blir usikre.

Sørg for at dine jenter blir trygge. At de ikke higer etter ukjente menns forsikring om at de er bra nok. Det jentene trenger, er hjelp til å føle seg innafor – uten å behøve å sende bilder av kroppen sin til noen.

Selvfølelse og egenverd må bygges opp, før noen bryter det fullstendig ned.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.