Det hevdes at en stor del av de som legges inn på sykehjem eller behandles av hjemmesykepleien, er underernærte. Samtidig sies det at antall overvektige øker. Dette synes å være et lite indisium på hvor vanskelig det er å ha et sunt kosthold.

At kostholdet har stor betydning for folkehelse og levealder, er beviselig. Eter vi for mye av sukker og animalsk fett, mens vi får i oss for lite mineraler og vann, mister vi trolig flere leveår. Mange vet mye om mat og et sunt kosthold, men færre greier å nyttiggjøre seg kunnskapene i det daglige liv.

Gamle matvaner er vonde å vende. Det er viktig å tenke seg om når en gjør innkjøp. Vi kaster alt for mye mat. Melk, havregryn, egg, fisk (makrell i tomat), bønner og andre grønnsaker bør stå på handlelista. Vi må passe på å sikre tilgangen på proteiner, vitaminer, mineraler og fiberrik mat.

Å legge om kostholdet er veldig vanskelig. En bør begynne med de små og lette endringene. Drikke mer vann og ta en skje tran skulle gå greit. Etter 75 år bør en ta dobbel dose av tran (les Pensjonist-kokeboka 2017).

Behovet for mat er særlig avhengig av alder og aktivitetsnivå. Det er dessverre mulig å mangle følelsen av tørst og sult, samtidig som kroppen trenger både vann og mat. Et godt råd for et bedre kosthold er derfor å skrive opp i dagboka hva en eter den enkelte dag. En bør ha kontroll.

Kostholdet er noe av det aller viktigste for de som vil ta vare på seg selv og tar egenomsorg alvorlig.

Stange Pensjonistparti

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.