Over tre millioner mennesker har flyktet fra Syria.

Libanon hadde for få år siden en befolkning på 4,5 millioner, 436,7 pr km2 og hadde for et par måneder siden 1,3 millioner registrerte flyktninger.

Landets brutto nasjonalprodukt pr innbygger er mindre enn ti prosent av det tilsvarende norske tall.

Offentlige virksomheter som helse, skole og vannforsyning er i ferd med å bryte sammen.

Tyrkias president R.T. Erdogan har over en millioner flyktninger og er opprørt over Europas manglende vilje til å avlaste, noe han kaller en forbrytelse mot menneskeheten.

I denne fortvilte situasjon skriver Alf Rønning en hel kronikk i HA 22. juni om alle ulemper som påføres Norge hvis vi tar imot åtte eller ti tusen flyktninger på to eller tre år, like mange som Italia må ta imot i løpet av få dager.

Enkelte medlemsland i EU har foreslått at EU-landene bør avlaste Italia etter en eller annen fordelingsnøkkel som de burde bli enige om. Hvis 20 av EU-landene tok imot gjennomsnittlig 10.000 flyktninger hver, ville det bli en liten, men betydelig avlastning for de tyngst belastede landene.

«En glimrende idé», sies det på regjeringshold, samtidig som de forsikrer at Norge ikke vil delta i en slik byrdefordeling.

Norge har et høyere BNP pr innbygger enn de fleste andre land. Er det derfor vi for all del må unngå å påta oss vår del av Italias byrder? Vi har ikke råd, mener blant andre Fremskrittspartiet, for vi må jo ha flere kilometer med firefeltsveger og flere sydenreiser pr. snute.

Bør Italia og andre søreuropeiske land fortsatt ta belastningen alene?

Hvordan tenker blåblå velgere seg den framtidige europeiske historie hvis mange europeiske land blir overbelastet med flyktninger, mens Norge og noen få andre land unngår enhver belastning for å nyte livet på den grønne gren? Hvem er korttenkt?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.