Kontrollvirksomheten av dekk på utenlandske vogntog som kjører på norske vinterveier er en skam for trafikksikkerheten. Statens vegvesen, politiet og tollvesenet har myndighet til å foreta kontroll ute på vei. Etter oppslag i Hamar Arbeiderblad 28. januar 2019 omtales dekk på endel utenlandske vogntog som kjører på norske veier som et problem for myndighetene.

Les HA for mandag 1. februar 1988, utekontroll for 31 år siden. Dekk på utenlandske vogntog var et tema for over 40 år siden, og det diskuteres fortsatt som et stort problem. Dagens ansvarlige for dette problemet bør lese litt historikk. Ansvarlig myndighet må komme på banen for å stoppe disse «bombene» som vi møter på veiene hver dag.

Kontrollører som i dag kontrollerer disse vogntogene gjør sikkert en bra innsats når det gjelder trafikksikkerhet, men er pålagt altfor mye av andre oppgaver angående nødvendig kontroll av kjøretøy.

Større kontroller som holdes både på grenseoverganger og andre stder slås opp i media, og dagen etter er det glemt. Disse kontrollene er selvsagt høyst nødvendig, men samtidig bør de ansvarlige våkne. Men samme leksa om dårlige dekk på utenlandske vogntog har pågått i over 40 år.

Når det gjelder kontroll av dekk på utenlandske vogntog, som det sikkert blir flere og flere av fram i tid, bør dette foregå på de mest trafikkerte grenseovergangene i hele vinterhalvåret 24 timer i døgnet for å få stoppet disse før de kommer inn i landet. Ansvarlig myndighet bør tenke på dem som sitter skadet og mange som har mistet sine etter større ulykker der dårlige dekk på utenlandske vogntog er en mulig årsak. Disse vogntogene skaper også store problemer på enkelte fjelloverganger og kjører utfor både her og der om vinteren, og de må ofte ha hjelp for å komme videre.

Bruk penger på ansettelse av flere dekk-kontrollører i vinterhalvåret, og bruk de samme kontrollørene på kjøre- og hviletid om sommeren, som er vel så viktig på disse vogntogene.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.