Her er det nok Andor Normann og hans kilde som tilpasser historien ved å desavuere kong Haakons nei til fordel for den mest virkelighetsfjerne av regjeringen Nygaardsvolds statsråder.

LES Andor Normanns innlegg her.

Det er riktig at det ble holdt et hastestatsråd i Nybergsund om morgenen 10. april 1940, etter at tyskerne om natten måtte snu ved Midtskogen. Det var kommet en henstilling fra den tyske sendemann Bräuer om å få audiens hos kong Haakon personlig der han ville overbringe ham et forslag til en overenskomst. Kong Haakon tvilte; som konstitusjonell monark var det regjeringen som måtte gi reisen til Elverum konstitusjonell legitimitet. Som vi vet reiste han til Elverum for å møte den tyske sendemann med regjeringen i ryggen.

Når det gjelder Halfdan Koht, var ikke han tilstede i Nybergsund. Han gikk gjerne sine egne veier. Han dro etter de andre statsrådene fra Hamar, misforstod hvor han skulle, og ble kjørt til lærerskolen på Elverum. Her virret han rundt en stund før han på lasteplanet av en bil ble brakt til folkehøgskolen. Da var allerede den kjente, og også omstridte, Elverumsfullmakten vedtatt. Koht nektet å bli med til Nybergsund senere på natten og ble igjen i Elverum.

Før møtet med Bräuer på folkehøgskolen møtte kong Haakon Koht og tre stortingsrepresentanter som skulle behandle Bräuers forslag før dette ble forelagt regjeringen.

Bräuer insisterte på å få møte kong Haakon alene, noe Kongen var lite lysten på, da dette innebar et klart brudd med norsk konstitusjon. Til slutt forlot allikevel Koht og stortingsrepresentantene rommet, og det var da kong Haakon sa NEI til å utnevne regjeringen Quisling og de øvrige krav, men presiserte at den endelige avgjørelsen var opp til regjeringen.

Tilbake i Nybergsund lot Kongen i klartekst regjeringen forstå at han ikke kunne gå med på de tyske kravene. Han sa videre at han forstod grunnene hvis regjeringen valgte å gå med på kravene, men hvis så skjedde ville han abdisere for seg og sitt Hus (hvilket også innebar kronprins Olav og prins Harald).

Utpå kvelden ankom Koht Nybergsund og en regjeringsproklamasjon på bakgrunn av Kongens nei ble utarbeidet (konstitusjonelle monarker utarbeider ikke slike). Den ble ført i pennen av Koht og lød som følger:

«Proklamasjon til det norske folk: Den tyske regjeringen har krevd at den norske Kongen skal utnevne ei regjering som har tysk tillit og som den tyske føreren har pekt ut. Kongen har ikke kunnet bøye seg for et krav som ville gjøre Norge til et uselvstendig rike».

Da alle detaljer rundt 9. april ble kjent utpå høsten 1940 ble Koht fjernet fra regjeringen, sendt til Canada, og erstattet av Trygve Lie.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.