Vi må skille mellom to typer omsorg. Den ene er omsorgen for mennesket, den andre er omsorgen for huset der mennesket bor. Den første typen omsorg er et lovpålagt offentlig ansvar. Den andre er det ikke, den er ikke noe man har automatisk krav å.

Dette betyr at en kommunalt betalt hjemmehjelp, må være behovsprøvd. Den må være behovsprøvd både med hensyn til hvilken evne brukeren besitter for å gjøre arbeidet selv, og med hensyn på hvilken betalingsevne brukeren har.

Når det gjelder golvvask og vinduspuss har vi allerede et helt nødvendig og godt fungerende privat marked. Dette står det alle fritt å benytte seg av. Den som har arbeids- og betalingsevne, må henvises til dette markedet. Det er bare de som mangler begge deler som burde ha krav på en kommunal hjemmehjelp.

En god behovsprøving kombinert med en differensiert egenandel etter betalingsevne, er veien å gå for å løse både kommunens og brukernes problem. Hamar kommune har mye å gå på her, både med hensyn på å redusere kostnader, og med hensyn på å øke inntektene gjennom økte egenandeler. Sannsynligvis har kommunen enda mer å gå på enn rådmannen foreslår i budsjettforslaget.

Eldrebølgen slår snart inn over oss for fullt. Vi blir flere og flere eldre i forhold til yngre. Vi kan like det eller ikke, men kostnaden pr. bruker i eldreomsorgen må ned. I tillegg til å fokusere på økt egenbetaling for de best stilte, må vi ha et godt eiendomsskattesystem som gjør at de som trenger kommunal hjelp til rengjøring, velger boliger som er små, enkle og lette å rengjøre.

Nei, vi skal ikke tvinge de enslige eldre ut av de store eneboligene sine, men vi skal ha et skattesystem som favoriserer en enklere bolig for dem. Og kommunen må gjøre disse enklere boligene tilgjengelige for de eldre. Derfor har rådmannen i Hamar nå startet en helt nødvendig og riktig vei, når han foreslår kutt i hjemmehjelp og økt eiendomsskatt.

Les også
NYHET Har plager etter to armbrudd, hjerte- og hofteoperasjon.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.