I kommuneplanen for Hamar er det slik at hensyn til barn og unge skal komme først. Videre heter det i samarbeidsplattformen til Regnbuealliansen at kommuneplanen skal ha klima og miljø som første hensyn.

Tilgang på friområder og grønt er etterspurt og betyr mye når folk skal velge bolig, også i byen.

Hamar har dårligere tilgang på større friluftsområder og nærturterreng enn de aller fleste norske byer (jf. Asplan Viak fagrapport bestilt av Hamar kommune). Det er derfor viktig å bevare og å utvikle de eksisterende grøntområder, ikke redusere dem.

Hamar kommune har som mål å få flere innbyggere. Dette ønsker byen fordi det vil gi økte inntekter, som igjen vil gi mulighet til økt velferd til befolkningen. For å få flere innbyggere trenger vi flere boliger. Skal disse bygges ved fortetting eller ved å bygge ned grøntområder/dyrket mark?

Å velge fortetting som strategi vil ivareta premisset om hensyn til miljø og klima. Å bygge ned grøntområder fratar barn og unge viktige grønne oppvekstarenaer.

Boligpartners forslag innebærer bygging av økohus, og presentasjonen fremstår idyllisk for de som eventuelt skal få muligheten til å bo der, i skogen midt i byen. Men for resten av byens befolkning vil prosjektet representere et tap. Derfor er det ikke bærekraftig totalt sett. Miljøpartiet de grønne er glad for at Boligpartner tenker nytt i forhold til arealutnyttelse og materialvalg, og gleder oss til å se dette i andre prosjekter i regionen, men vi ønsker ikke utbygging i Klukhagan.

Gir økt befolkning økt attraktivitet? De fleste vil mene ja. Men utviklingen er ikke lineær. Det finnes et krysningspunkt, der det som penger kan kjøpe av velferd går på bekostning av den velferd som ikke kan kjøpes for penger.

Klukhagan er velferd.

Klukhagan er løpeturer, rusleturer og trilleturer.

Klukhagan er møte mellom mennesker og natur. Flittig brukt av både unge og gamle, og representerer god helse, både hva gjelder forebygging, behandling og rehabiliterinng.

Klukhagan er stillhet og ro, trær og blomster, fuglesang. Kanskje til og med et rådyr.

Klukhagan er trøst og lindring. Og glede.

Klukhagan er lykkelig barndom. Skrubbsår. Et friområde fra smartphone, I-pad, cyperspace og organiserte aktiviteter.

Klukhagan er litt skumle lommelyktturer, kakao på termos og pølser på bål mørke høstkvelder.

Klukhagan koster ingenting, men det kan koste oss mye å lure oss selv til å bygge den mindre, da den dessverre ikke lar seg fornye.

Les også: Kvifor skal Hamar på død og liv vekse?

Les også: Jordvern og matjordfakta.

Les også: Hamars vekstambisjoner har en kostnad.

Les også: Byutvikling i matfatet.

Les også: Må utvikle hele kommunen.

Les også: Dette er viktig for Ap-toppene.

Forslaget til kommuneplanens arealdel slik den foreligger er ikke først og fremst basert på hensynet til barn og unge, heller ikke til klima og miljø, men den er drevet av den sterkeste kraften i den moderne sivilisasjonen, penger. Kortsiktige penger. Og ønske om rask vekst.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.