Jeg forstår at debatten om inntaksordning i det nye fylket har vart lenge, og noen vil kanskje anse den som over, etter vedtaket ble gjort i fellesnemda i juni.

LES OGSÅ: Nye regler klare - slik blir valg av skoler i Innlandet

Jeg ser det likevel svært nødvendig å kjempe denne kampen fortsatt. Ikke for min egen skyld, ikke for Høyre sin skyld, men for elevene i Innlandet.

Fra nå av er det postnummeret til elevene i Innlandet som avgjør hvilke videregående skoler de har rett til å søke på. Posisjonen har mange ganger prøvd å få debatten til å handle om hva de to ulike inntaksordningene heter, som forøvrig er en avsporing fra selve debatten.

Det er misvisende å kalle fritt skolevalg for karakterbasert inntak, da begge to ordningene baserer seg på elevenes karakterer. Som forøvrig er det eneste de selv kan påvirke, hva er mer rettferdig enn det?

Det tegnes ofte et skremselsbilde av elever som må busses i flere timer dersom vi innfører fritt skolevalg. Med reisegaranti, som ligger inne som en del av forslaget med fritt skolevalg, sørger man for at dette ikke skjer.

Dermed er dette ren og skjær skremselspropaganda, det er ingen som skal tvinges til å flytte på hybel eller busses i mange timer mot sin vilje.

Vi må huske på hvem skolen er til for. Vi skal være veldig forsiktige med å blande distriktspolitikk og skolepolitikk, da det bryter med prinsippet om at skolen er til for elevene og ikke omvendt.

Det nærskoleprinsippet i praksis er ment for, er å tvinge elever til å søke seg på nærskolen sin slik at man slipper en eventuell nedleggingsdebatt.

Når Arbeiderpartiet snakker om at Høyre skaper forskjeller ved å ville innføre fritt skolevalg, handler det for oss om må sette elevene foran systemet.

Det handler om å ha tillit til at 16-åringer kan ta dette valget selv, og ikke trenger et rigid system ved hjelp av postnummeret sitt til å styre.

Når Arbeiderpartiet snakker om at vi skaper forskjeller fordi vi ønsker et to-årig løp for studiespesselever, handler dette om å skape muligheter.

Det er vår plikt å hjelpe de som trenger mer hjelp på samme måte som vi må gi elever som allerede er forbi pensum til å få nye utfordringer.

En skolepolitikk som baserer seg på at alle ønsker å velge likt, gagner ingen.

Kjære Arbeiderpartiet, som jeg trodde var et parti som tok skolepolitikk og elevene på alvor. Det er ingen skam å snu, og nå er det viktigere enn noen gang.

Jeg håper vi kan ta opp igjen denne kampen i fylkestinget igjen. Det fortjener elevene, som selv ønsker å ta et av de viktigste valgene de skal ta i livet selv.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.