Jeg tror på en hellig allmenn kirke. Trosbekjennelsen er svært gammel og er noe av det som definerer kristne trossamfunn. Det er en «nøkkel» til å forstå Bibelen som grunnleggende for den kristne tro. Dette allmennbegrepet kommer av at Gud vil at alle skal bli frelst og lære sannheten å kjenne. Paulus lærte at alle er prester. Luther videreførte dette og påpekte at det skal være orden. Vi må ha fordeling av oppgavene i kirken.

Alle kan bli medlem i et politisk parti. Men skal du få en fremskutt posisjon, skjer det både en utvelgelse og en opplæring. Både i partiets program og ideologi. Bibelen er Kirkens program. Alle kan bli medlem, men ikke alle kan være lærere eller ledere. Økende modenhet i troen og bibelkunnskap gir grunnlag lærer og leder oppgaver.

Bibelen skal tolkes ut fra seg selv. Det vil si at det som står et sted skal forstås i lys av andre bibelsteder. Jeg leser Bibelen ut fra min bakgrunn. Luthersk lære er at vi også må kontrollere vår forståelse av Bibelen ut fra hvordan kirken tidligere har forstått skriftstedene.

Har vi som lever i dag en spesiell innsikt? Vi har i alle fall stor kunnskap. Men dersom vi bruker vår kunnskap til å «vedta» at det som står i Bibelen ikke gjelder i dag, sier vi at Bibelen ikke er Guds ord. Da påstår vi at vi vet bedre enn Gud.

Kirken må være åpen for kritikk, den skal ikke være en «despotisk» ovenfra og ned-kultur. Kritikk og korreksjon må bygge på bibelkunnskap og trofasthet mot Guds ord, slik det er oversatt til våre språk, og den forståelse vi har hatt gjennom historien. Slik sett trenger vi en åpen demokratisk kirke. Hvis læregrunnlaget endres gjennom demokratiske prosesser er vi ikke lenger en kristen kirke. Bønnelista vil at Bibelen skal være rettesnor for kirkens vedtak og praksis.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.