Hvem er ukas hedmarking? Jesperpus, selvsagt! Den gulbrune katta fra Løten har turnert i hele Europa med sin to minutter lange skitur fra Budor. En katt i sele som trekker matmor, eller «slaven» som hun kalles i bloggen, har fascinert millioner av seere.

Denne uka har vært hektisk for Jesperpus. Tirsdag besøk i redaksjonen til Hamar Arbeiderblad for å hilse på kolleger i mediebransjen, deretter togtur onsdag morgen inn til hovedstaden. Der ventet frokost-TV i TV2. Jesperpus tok behørig plass i sminkestolen.

Både Dagbladet, VG og Aftenposten har nå vist videoen med Løten-katta. Og han har gått Europa rundt på de store nettavisene. Millioner av TV-seere i Russland, Sveits, Japan, Tyskland, Irland, Sverige, Belgia, Nederland, Finland, og USA har trykket ham til sitt bryst.

«Han er en riktig nordisk eventyrer, utholdende og sportslig. Jesper svømmer, går tur og gjerne en skitur», kommenterte en sveitsisk TV-kanal. «Hvem sier at man ikke kan lære en katt å oppføre seg som en hund? Jesper elsker å trekke sin eier på ski, og har blitt en berømthet i sitt hjemland, fortalte en kanal i USA.

Jesper som lever det gode liv på Hedmarken, har nå hele verden som nedslagsfelt.

Det er ikke hver dag Sveriges Radio er på tråden til redaksjonen i Hamar Arbeiderblad for å få informasjon. Ikke alle journalistene jubler når det viser seg at det er Jesperpus den svenske statskanalen vil komme i kontakt med ...

Men stadig flere går inn på HA-bloggen for å få siste nytt fra kattelivet.

La oss være litt nysgjerrige på fenomenet Jesperpus.

Hvilke knapper er det hans eier trykker på som gjør at så mange kjenner glede når de våkner om morgenen, kanskje griper mobiltelefonen på nattbordet, logger inn Facebook, og møtes av kattens lille «mårnings!»

Forskning viser at dyr har en god effekt på menneskenes psykiske og fysiske helse. En studie gjort av psykolog Deborah Wells ved Queens University i Belfast viser at eiere av dyr har lavere blodtrykk og kolesterol, færre helseplager og alvorlige medisinske sykdommer skriver nettstedet forskning.no.

Line Sandstedt som er daglig leder ved AntrozoologiSenteret peker på hundene som smarte og empatiske skapninger. Dyrene kan altså lære oss empati og gi oss en bedre psykisk helse.

Samtidig handler bloggsuksessen Jesperpus kanskje vel så mye om vår svakhet for å bli betatt av en eventyrlig historie.

Illusjonen om at katten Jesperpus nærmest har menneskelige egenskaper og kan kommunisere direkte med oss, til og med på engelsk, er for vakker til at vi vil ødelegge den.

Vi ønsker at fantasien skal være virkelighet, og lever oss villig inn i kattens togtur til Oslo, hans opptreden i TV-studio eller ivrige løp i skiløypa.

Hvem er egentlig Jesperpus og han slave? Jeg har møtt en litt uvanlig katt med sterk personlighet, et alvorlig, grunnende blikk som tar forteller at han tar medieoppmerksomheten med stoisk ro.

Uhøytidelige, jordnære Aina, Stormo med rikelig rå, nordnorsk humor har vist at hun er i stand til å fortelle historiene om Jesperpus på en måte som griper oss.

Det er usnobbete og ekte. «Han» møter deg hver morgen. noen ganger med en tversoversløyfe, noen ganger med frokosten. Jesperpus er en som ikke svikter, du blir kjent med ham og kan nesten kjenne at han er din venn.

Jeg får mange tilbakemeldinger fra mennesker som sliter i livene sine, og som opplever de små oppdateringene fra Jesper som et varmt løft i hverdagen, forteller Aina Stormo. For den som er alene i verden, eller sitter i en traurig livssituasjon kan dette være et befriende innslag i en grå hverdag.

Der Jesperpus fortsatt er den uskyldsrene lille katten i blogguniverset, har det blitt en lukrativ geskjeft for andre. I går skrev Dagens Næringsliv om de store bloggnettverkene, som har opp mot tre millioner unike brukere hver uke.

Mange av de største bloggerne tjener flere millioner kroner i året, og opererer på linje med et mediehus.

Dagens Næringsliv skriver blant annet om den tidligere moteredaktøren Vanessa Rudjord, som har inngått en avtale med Munch-museet om å skrive om utstillingene på sin blogg. Honorar: 30.000 kroner.

Rudjord forteller hvordan hun omtalte en venninnes yogaretreat i Spania, hvor det kostet 15.000 kroner for en plass. I løpet av et døgn var alle plassene revet bort.

Gjennom bloggerne kan man kjøpe seg oppmerksomhet, og i tillegg bli koblet til noe som oppfattes som stilig og kult.

Det er et skifte i bloggkulturen som er veldig in nå», sier den største bloggeren av dem alle, Sophie Elise til DN. «Nå vil folk ha det «ærlige».

Leserne, eller følgerne som de kalles, vil vite alt om dem. Beundringen de får betyr også at mange er villige til å gjøre som dem.

Camilla Kielland i pr-byrået Trigger kaller dem «influencers». De stikker av med stadig større andeler av næringslivets markedsføringsbudsjetter, fordi de har klart å hekte følgerne på den bloggskapte versjonen av sitt liv.

Mens bloggerne selger sin innflytelse, forsøker de tradisjonelle mediehusene å selge en redigert versjon av virkeligheten.

Jesperpus representerer den uskyldige og sjarmerende illusjonen av katten med sjel. Bloggerne gir oss en forskjønnet verden som ikke er helt ekte. Men åpenbart fristende, skal vi dømme etter lesertallene.

La oss håpe leserne fortsatt også velger å gi virkeligheten en plass i sitt mediekonsum.

God helg!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.